Цените на петрола умерено се понижават падат в четвъртък сутринта след стабилното им покачване в хода на вчерашната сесия.

Юлските фючърси за европейския сорт Brent на лондонската борса ICE Futures към 9:15 часа българско време се търгуват по $76,50 за барел, което е с $0,46 по-малко края затваряне на предходната сесия. В сряда тези договори поскъпнаха с $2,05 (2,7%) до $76,96 за барел.

Цената на юнските фючърси за американския еталона WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) падна в същото време с $0,35, до $72,47 за барел. В резултат на предходната сесия тези контрактите поскъпнаха с $1,97 (2,8%) до $72,83 за барел.

Пазарът беше подкрепен в сряда от изявленията на президента на САЩ Джо Байдън, който отново изрази оптимизъм по отношение на преговорите за тавана на националния дълг, отбелязва Market Watch.

"Сигурен съм, че ще имаме споразумение и САЩ няма да изпълнят задълженията си", каза Байдън , говорейки в Белия дом.

"Надеждите на инвеститорите, че проблемът с лимита на държавния дълг на САЩ скоро ще бъде решен, се увеличават. Изявлението на Байдън доведе до увеличаване на апетита за риск на световните пазари, включително петрол", каза Фауад Разакзада, анализатор в StoneX.

Възпиращ фактор за пазара обаче бяха данните на Министерството на енергетиката на САЩ, които показаха увеличение на стоковите резерви от петрол в страната за втора поредна седмица.

Търговските запаси в Съединените щати миналата седмица се увеличиха с 5,04 милиона барела, което е рекорден темп от 12 седмици. Анализаторите очакваха спад от 2 милиона барела.

Стоковите запаси от бензин са намалели с 1,38 млн. барела, дестилатите са се увеличили с 80 хил. барела. Експертите прогнозираха намаление съответно с 2 милиона барела и 1,5 милиона барела.