Ваканциите в слънчевите турски курорти са трудни за продажба тази година.

Напрегнатите отношения с Русия и поредица от смъртоносни бомбардировки, обявени за дело на „Ислямска държава” и кюрдските бунтовници, плашат и отблъскват посетителите от шестата най-популярна почивна дестинация в света, предава Bloombеrg.

Затворени хотели и отменени полети разяждат притока на чуждестранна валута, от който икономиката силно се нуждае. Приходите в туризма могат да паднат под 20 милиарда долара тази година за първи път от 2008 г. насам според консултанта Eurasia Group.

Базираната в САЩ авиокомпания Delta Airlines Inc. преустанови услугата си от Ню Йорк до Истанбул, която щеше да започне следващия месец, а испанският превозвач Iberia временно отмени четири седмични полета от Мадрид.

Турция очаква $12 млрд. по-малко приходи от туризма

Турция очаква $12 млрд. по-малко приходи от туризма

Положението е по-лошо от очакваното, твърдят от бранша  

Насилието, което е довело до смъртта на повече от 200 души от юли миналата година досега, отказва и местните от посещение на някога популярните места за събиране по най-натоварените улици на страната.

Туризмът съставлява 6,2% от икономическото производство на Турция според Турската асоциация на туристическите агенции, и 8 на сто от заетостта. А тази година стотици курорти по бреговете на държавата с излаз към Средиземно море и Егейско море захвърлиха плановете си за назначаване на хиляди сезонни работници.

Други може дори да не отворят врати за летния сезон. Пристигналите чужденци са намалели с 8,5% през януари-февруари, отбелязвайки най-големия спад на годишна база най-малко от едно десетилетие насам, сочат данните на туристическото министерство на Турция.

Тези средиземноморски острови печелят най-много от атентатите в Турция, Тунис и Египет

Тези средиземноморски острови печелят най-много от атентатите в Турция, Тунис и Египет

Нещастието за едни е радост за други