Където избухват бомби и умират хора, там туристите не отиват. Египет познава този проблем от дълго време насам, през миналата година след два атентата и Тунис усети силата тероризма. Наскоро и Истанбул за пореден път стана мишена на бомбени атаки.

Една страна обаче печели от атентатите – конкурентната на всички тези туристически дестинации Испания.

„Нещастието на конкуренцията около Средиземноморието идва добре за Испания, но това не трябва да бъде причина да се хвалим с числа”, казва пред вестник Die Welt Хосе Луис Зореда, председател на испанската  туристическа организация Exceltur. По думите му тази година страната му ще привлече „всички туристи, които повече не искат да почиват в Турция”.

Една от дестинациите, които много печели от терора по Средиземноморието, са Канарските острови – вече третият най-посещаван регион на Испания след Каталуня и Балаерски острови. На Канарите туризмът е целогодишен – дори зимата островът печели най-много пари, когато температурата е над 20 градуса.

Според данни на испанските летищни власти, през декември на Канарите са кацнали близо 1.2 милиона чужденци. Никога преди не са посещавали острова толкова туристи в рамките на месец. През цялата 2015 година туристите са били 13.3 милиона души – с 300 000 повече от предходната. От тях 11.8 милиона души са били от чужбина.

Тенденцията на растеж на туристите се наблюдава от месеци, особено откакто се случи последния терористичен атентат в Тунис през лятото. Това потвърждава и хотелската верига Riu, която държи 20 хотела на острова.

„Имаме успешна серия, която продължава от месеци, а през декември средната затовареност на хотелите беше между 90 и 90 процента”, коментира говорителка на компанията.