Турция ще стане най-големият износител на макаронени изделия в света, прогнозира по време на конференцията Russian Durum Day 2025 главният редактор на сп. Miller Magazine Намик Кемал Парлак, цитиран от специализирания руски портал "Зерно Он-Лайн".
В момента страната е на второ място в света след Италия по производство и износ на паста. По думите на Парлак глобалният пазар през 2023 г. е възлизал на 4,864 милиона тона или 6,537 милиарда долара.
Най-големите вносители на макаронени изделия в света са САЩ, Германия, Франция, Великобритания и Япония.
През 2023 г. Италия е изнесла 1,941 млн. тона макаронени изделия, а Турция - 1,246 млн. тона. По оценка на Miller през миналата година южната ни съседка е увеличила експорта си до 1,458 млн. тона, а през тази година плановете са за 1,5 млн. тона. Страната изнася в 165 страни, като обаче най-богатите пазари (САЩ и Европа) са обвързани с квота (за ЕС) или 64-процентово мито (за САЩ).
В момента Турция има 25 работещи завода за паста, способни да произведат 3 млн. тона годишно. От тях обаче засега излизат около 2 млн. тона - в рамките на годината се очаква наличните мощности да произвеждат с 300 000 тона макаронени изделия повече. През следващата година още 6 завода трябва да заработят и така южната ни съседка ще може да "бълва" до 4 млн. тона годишно и да изпревари Италия, посочи Парлак.
Фактор в случая е, че ако на Ботуша хората ядат по 21 килограма макаронени изделия годишно, в Турция вътрешното потребление е повече от два пъти по-ниско - едва около 8 килограма на човек.