Икономиката на Турция вече официално завършва възстановяването си от рецесията благодарение на комбинацията от стимулиращи мерки, намаляване на лихвите и за сметка на повишаване на разходите.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на южната ни съседка е нараснал по-бързо от прогнозираното от анализаторите. Към края на четвъртото тримесечие на 2019 година той отчита растеж от 6% в сравнение с година по-рано или с 0,9% повече в сравнение с предходното тримесечие, пише Bloomberg.

С подобен резултат Турция почти настига Китай по растеж и се нарежда близо след Филипините.

Бързият ръст на БВП се дължи на няколко различни фактора. Сред тях са нарасналото вътрешно потребление, което отчита скок от 6,8%. В същото време държавните разходи през последното тримесечие на миналата година се увеличават с 2,7 на сто.

Сърбия изпревари Китай по растеж. Страната не е виждала такава бърза експанзия от 2008-а

Сърбия изпревари Китай по растеж. Страната не е виждала такава бърза експанзия от 2008-а

До голяма степен този резултат се дължи на по-сериозни публични инвестиции преди изборите през април

Износът расте с 4,4% на годишна база за периода октомври-декември, което е леко забавяне в сравнение с предходното тримесечие. Вносът бележи впечатляващ скок от 29,3% при такъв от 7,9% за същия период на предходната година.

Южната ни съседка успя бързо да се "спаси" от първата си техническа рецесия от десетилетие насам след като местната валута се срина през 2018 година. Сега обаче стабилността на икономиката отново е изправена пред рискове.

Вътрешното потребление расте, а кредитирането се възстановява. В резултат на текущата сметка на страната се върна към дефицит през последните два месеца на 2019 година, а инфлацията записа ръст.