Приходите на ключовия за Турция туристически сектор ще се увеличат до 30 млрд. долара през 2018 г., подпомогнати от планираните нови стимули за туроператорите и увеличаващия се брой посетители, каза министърът на туризма на страната Нуман Куртулмуш, цитиран от турски медии.

Туризмът в южната ни съседка бавно започва да се възстановява, след изживяните тежки периоди през последните 2-3 години. Опасенията за сигурността след опита за преврат и серията от терористични атаки намалиха приходите от туристически дейности с над 9 млрд. долара само в рамките на година.

През 2015 г. страната отчете 31.46 млрд. долара приходи от туризъм, а през 2016 г. - едва 22.11 млрд. долара.

Но тенденцията се обърна през април 2017 г., благодарение на завръщането на руските туристи след подобрените отношения между Москва и Анкара. Чужденците постепенно се върнаха в Турция и секторът отчете ръст от 40% на годишна база през третото тримесечие.

Лошото за туризма в Турция мина. Или не съвсем

Лошото за туризма в Турция мина. Или не съвсем

Обнадеждаващи сигнали за възстановяване има, но не са достатъчни

"Очакваме 31.4 млн. посетители тази година, а оттам и приходи от 26 млрд. долара", каза Куртулмуш пред Reuters. През 2018 г. броят им ще се увеличи до 37-38 млн. души, а генерираните приходи - до 30 млрд. долара.

Турското министерство на финансите прогнозира през октомври, че туризмът ще донесе 20 млрд. долара на страната през 2017 г.

Секторът генерира значителни приходи за турската икономика, която се разпростира в Европа и Азия и чиито размер е 860 млрд. долара. През 2016 г. правителството стартира план за укрепване на застрашения сектор.

До края на месеца правителството трябва да узакони предложените нови стимули за туроператорите, като им предложи по 9000 долара за всеки пълен самолет с туристи, който доведат в страната, в зависимост от сезона.

Туризмът в Турция се възроди

Туризмът в Турция се възроди

Приходите скачат с 40% до 11.39 млрд. долара, посетителите са предимно чужденци

Южната ни съседка се надява да се превърне в по-популярна дестинация за здравен и спортен туризъм и да възроди круизите, които понесоха сериозен удар заради проблемите със сиурността, а редица оператори бяха принудени да отменят пътуванията през последните години.

"Работим с Гърция и другите страни в Средиземноморието, за да подготвим подходящи пакети, с които да привлечем посетители от Запада, особено от САЩ", каза Куртулмуш.

Турция се опитва да привлече и посетители от Азия, за да разшири своята атрактивност извън обичайните си пазари в Европа.

"Опитваме се да отворим врати за страните от Далечния Изток - Китай, Индия, Япония, Корея, Индонезия и Малайзия. Те също имат истинска средна класа, особено Китай и Индия", посочи министърът.