Турция си има нов любим външен пазар на стойност $442 милионаи това е Япония. Износът за периода януари-септември от Турция за Япония е достигнал най-високото си ниво, според данни на Асамблеята на турските износители (TIM), цитирани от Daily Sabah.

Бобовите култури, маслодайните семена и продуктите от тях са реализирали износ на стойност $74,4 милиона. Секторът на минните продукти ги следва с $51,7 милиона, автомобилната индустрия с $38 милиона, химикалите и химическите продукти с $37,9 милиона и водните продукти и животинските продукти с $37,2 милиона.

Стойността на гръцкия износ се срина с почти една четвърт

Стойността на гръцкия износ се срина с почти една четвърт

Причината е намалялото търсене в Европа

Т. нар. "Стратегия за далечни страни", която се фокусира върху нови продукти и диверсификация на пазара беше приложена през 2022 година и успя да изведе експортните резултати на Турция на динамично ниво. Страната излезе от традиционната структура на своите външни пазари и генерира нови приходи.

Снимка 577236

Източник: iStock

Споразуменията и търговското сътрудничество между Турция и Япония подчертават огромен напредък в двустранната търговия. Наскоро двете държави подписаха съвместна декларация за стартиране на "Енергиен форум Турция-Япония" - за засилване на енергийното сътрудничество между двете страни. Беше подписана и "Съвместна декларация за развитие на търговията и инвестициите".

Секторът, в който се наблюдава най-голямо увеличение на износа за Япония през периода от януари до септември, е секторът на маслините и зехтина с увеличение в размер на $10 милиона.

Следват плодовете и зеленчуците със $7,7 милиона, машини и части със $7,6 милиона, зърнени култури, бобови култури, маслодайни семена и продукти от тях със $7,1 милиона и секторът на бижутата с $5,5 милиона.

Общо секторът на маслините и зехтина е изнесъл продукция на стойност $24 милиона, а секторът на бижутата продукция за $10,2 милиона през първите девет месеца на 2023 година.

Според данни на Министерството на търговията изходящите доставки на Турция от януари до септември са намалели с 0,3% до $187,46 милиарда, докато общият месечен износ през септември се е повишил до $22,67 милиарда, отбелязвайки трети пореден месечен рекорд.

3 милиарда лева по-малко от продажби за година: Българският износ вече е на минус

3 милиарда лева по-малко от продажби за година: Българският износ вече е на минус

Това показват данните на НСИ