Износът на български стоки вече е на минус, показват предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ). Най-осезаем е спадът до лятото на 2023 г. Стойностният обем на продажбите в чужбина за първите 7 месеца намаляват с 5.5% на годишна база.

Общо за първите 7 месеца от началото на 2023 година от България са изнесени стоки за 50.7 млрд. лв. Това е близо 3 млрд. лв. под нивото за същия период на миналата година.

За сравнение, през 2022 г. с тласъка на инфлацията експортът се увеличаваше с двуцифрени темпове и поставяше рекорд след рекорд. 

Рекорд: България изнася за Саудитска Арабия стоки за над $230 милиона

Рекорд: България изнася за Саудитска Арабия стоки за над $230 милиона

Страната ни може да стане логистичен център за една от най-големите саудитски компании в химическата индустрия

Според ревизираните данни българският експорт пез 2022 година е нараснал с 36% на годишна база и в абсолютна стойност достига 93 млрд. лв. Това е малко под предварителните данни на националната статистика за 95 млрд. лв. износ през 2022 г. и 40% ръст.

Сега статистиката показва, че само в рамките на месец юли експортът от България е 7.1 млрд. лв., което е с 13.5% под обема от юли 2022 г.

Снимка 588401

Източник: iStock Images

Този юли е и петият поред месец със спад на износа от началото на 2021 г., когато започна възстановителният бум и имаше серия от ръстове. Намаление сега се отчита както в експорта за Европейския съюз, така и в този за страните извън него.

Продажните цени на експортните стоки

Спадът в износа до голяма степен се дължи на продажните цени на експортните стоки. Докато през 2022 г. те растяха с двуцифрени стойности, а в сектори като енергетиката - дори с 90%, тенденцията тази година се променя.

За първите три месеца на годината продажните цени са били по-ниски спрямо същия период на миналата година - с около 2%. В енергийния сектор - при петрола и продуктите от него, както и при газа - цените са били с около 20% по-ниски.

Добрата новина е, че все още имаме стоки за износ с висока продажна стойност.

Продажбите на стоки с висока добавена стойност към месец юли 2023 г., по данни на НСИ:

  • Машини - 3.3 млрд. лв.
  • Храни - 3.1 млрд. лв.

За периода до средата на лятото експортът към Европейския съюз се свива с 6%, а към страните извън общността - с 4.6%.

България изнася стоки за Германия на стойност над 1 милиард лева месечно

България изнася стоки за Германия на стойност над 1 милиард лева месечно

Д-р Митко Василев, управител на Германо-българска индустриално-търговска камара, пред money.bg