През 2021 година страната ни отчита двоен ръст на износа за Кралство Саудитска Арабия спрямо 2020-а. Той възлиза на над $230 милиона и това е рекорд за 10-годишен период от време назад, стана ясно от посещение на министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов в Рияд. Той участва в международния форум "Future Investment Initiative", в който имаше представители на над 100 държави.

Какво изнасяме?

През 2021 година двустранната търговия между България и Саудитска Арабия достига годишен ръст от близо 90%. Според данните на статистическата служба на Саудитска Арабия, страната е внесла от България стоки за 456,47 милиона лева през цялата 2021-а. За сравнение, вносът през 2020 година е възлизал на 221,16 милиона лева. Статистика не включва търговията с петрол. Според наличните данни на статистическата служба най-внасяните от Саудитска Арабия български стоки през 2021 година са били от химическата индустрия, текстилната индустрия, машини и храни, както и живи животни.

Бизнес партньори?

Компании от арабската държава имат интерес да се задълбочи сътрудничеството и да се проучат възможностите за партньорство със страната ни. България бе поканена и да представи възможностите за инвестиции и капацитета на минно-добиваната си промишленост по време на отраслов форум в Рияд.

"Страната ни има сериозни традиции и това е сфера, в която може да си партнираме", подчерта Никола Стоянов.

Интерес има както към възможностите за концесии у нас, така и за използване на опита на български компании в минно-добиваната индустрия на Саудитска Арабия.

По време на среща между българския министър и саудитския му колега Халид Хашим Алдабаг, който е и изпълнителен директор на Sabic, беше обсъдена идеята България да стане логистичен център за Югоизточна Европа за една от най-големите саудитски компании в химическата индустрия. 

Sabic е компания, която работи в около 50 държави и има над 31 000 служители. Нетните ѝ приходи през 2021 година са $6,15 милиарда, а общите активи на компанията в края на 2021-а са в размер на $78,7 милиарда. Компанията има интерес за инвестиция в локация, която да даде достъп до единния европейски пазар и добри транспортни връзки.

"България може да предложи много - и като стратегическо географско положение и като условия за бизнеса", посочи Стоянов. 

По време на форума "Future Investment Initiative", който продължава три дни, мениджъри на едни от най-големите световни компании, политици и инвеститори ще обсъдят новите глобални пътища на инвестициите и тенденции в световната индустрия.