През 2023 година се навършват 30 години, откакто българо-германските икономически отношения бяха официализирани първо чрез създаването на Представителството на германската икономика в България, после и чрез създаването на официална външнотърговска камара - Германо-българска индустриално-търговска камара (ГБИТК). По този повод Money.bg разговаря с д-р Митко Василев, дългогодишен управител на институцията.

Господин Василев, тази година се навършват 30 години от създаването на Представителството на германската иковомика в България. Нека направим едно припомняне - коя беше първата германска компания у нас и защо избира тогава именно страна ни за своята инвестиция?

През 1993 година бе създадено Представителството на германската икономика в България, а през 1995 година се учреди Делови клуб на германската икономика в България. През 2004 година се създаде официална външнотърговска камара - Германо-българска индустриално-търговска камара (ГБИТК), единствената и до сега двустранна камара, основана на междуправителствено споразумение и най-голямата такава в момента в страната.

През годините ГБИТК затвърди своята позиция като представител на германския бизнес в България, създавайки платформа за контакти, партньорства и обмен на информация и опит между германски и български компании. Освен това Камарата продължава да предоставя нови възможности за успешен бизнес и икономически партньорства на своите членове. ГБИТК се позиционира в общественото пространство като основен партньор на германската икономика в България. Сред основните й цели са насърчаването и подпомагането на търговските и икономическите отношения между Федерална република Германия и Република България и оказване на съдействие за подобряване на инвестиционната среда.

Не бихме могли да посочим първата германска инвестиция в България след промяната през 1989 г., а и нашият юбилей не е свързан с първата германска инвестиция.

Германски инвестиции у нас ще разкрият 3 500 нови работни места

Германски инвестиции у нас ще разкрият 3 500 нови работни места

Компания в областта на автомобилостроенето до няколко месеца стартира своя проект

Съвременната икономика на България се различава много от състоянието, в което беше преди 30 години. И все пак - как бихте описали инвестиционната среда тогава и как настоящата? Иначе казано - какво успяхме да постигнем и какво не успяхме?

Инвестиционната среда действително се промени през годините. Германия се превърна в търговски партньор номер едно за България. Според последната проведена анкета за бизнес средата в България, 100 процента от всички участници споделят, че отново биха избрали страната като място за своите инвестиции.

Видим е приносът, който дават германските компании през годините за подобряване на бизнес климата в България. Има още възможности за развитие. Страната може да се възползва от глобалните процеси, свързани със скъсяване на веригите на доставка, но за тази цел е необходимо още работа по подобряване на рамковите условия, за да се превръща България в още по-привлекателно място за правене на бизнес.

Можем ли да направим груба сметка за размера на "германската икономика в България" през последните 30 години? Какъв е финансовият отпечатък на германските фирми у нас?

Германските компании винаги са били сред водещите инвеститори в страната. Правейки равносметка за изминалите години по данни на Федералното министерство на икономиката и опазването на климата, външнотърговският оборот между България и Германия през 2000 е достигнал 1,473 млрд. евро. Износът от България за Германия тогава е възлизал на 597 млн. евро. В обратна посока вносът от Германия в България е бил 876 млн. евро.

Търговията на България с Германия понастоящем достига рекордните 11,1 млрд. евро още през периода януари - ноември 2022 г., сочат последните данни на Германската федерална статистическа служба. За посочения период България е изнесла стоки на стойност 6,2 млрд. евро за Германия, а вносът възлиза на 4,9 млрд. Предстои оповестяването на окончателните данни за цялата 2022 г.

По последни данни в България са регистрирани около 3800 дружества с германско участие в капитала, които осигуряват около 60 000 работни места в страната. Германските компании инвестират в експортно ориентирани сектори като ИТ индустрията, електротехническата промишленост и автомобилостроенето.

Българските дронове Dronamics ще се произвеждат в германски завод

Ето къде ще се произвеждат българските дронове Dronamics

Dronamics обявява партньорство с Cotesa за производство на товарните дронове "Черният Лебед"

Свикнахме всяка година да отбелязваме нови значими германски инвестиции. В този ред на мисли, навръх 30-годишнината, какво да очакваме през тази година?

През 2022 бе заявен инвеститорски интерес към България в традиционните сектори на германския бизнес у нас - аутомотив, производството и информационни технологии. Очакваме някои производствени компании да вземат решение.

Българо-германският стокообмен мина границата от 10 милиарда евро, а България е от малкото страни, които изнасят повече стоки за Германия, отколкото внасят. Промени ли се нещо в тази посока през последната година?

Запазва се тенденцията износът на България към Германия да надвишава вноса.

Геополитическата среда се промени през последната година поради войната в Украйна. С оглед на това - има ли опасност за българо-германските икономически отношения?

На лице е икономическо забавяне на икономите в цялата Еврозона, включително в Германия, което неминуемо ще се отрази и на двустранните икономически отношения, но прогнозите са оптимистични и сочат, че този процес ще бъде по-кратък.

Традиционно през януари раздавате наградите на германската икономика, с които поощрявате бизнесът у нас. Навръх 30-годишнината - какво е посланието през 2023-а?

На 20-ти септември 2023 г. ще отпразнуваме "30 години германска икономика в България". Поканили сме за участие федералния министър на икономиката и опазване на климата д-р Роберт Хабек. В рамките на този юбилей през цялата година ще се проведат редица инициативи. През последните 30 години германските компании инвестираха в България, за да я направят по-добро място за живот, работа и бизнес. В този ред на мисли решихме да поговорим за бизнес с лидерите на някои от най-значимите германски компании в България. В нашата ексклузивна подкаст поредица ГБИТК разказва историята за това как две култури се срещат и работят заедно, за да създадат по-добри перспективи пред българското общество.

В първи епизод Тим Курт, президент на ГБИТК споделя, защо устойчивостта е ключът към бъдещия успех.

Ще отбележим и 20 години от създаването на "Баварското представителство в Българя". В тази връзка от 14.06. до 16.06.2023 г. очакваме на посещение в България баварския държавен министър на икономиката, регионалното развитие и енергетиката г-н Хуберт Айвангер с бизнес делегация.

През тази и следващата година фокусна тема на Камарата ще бъде "Осигуряване на кадри за благосъстояние и растеж". Със сигурност ще имаме и други полезни инициативи, но нека за сега запазим някои от тях като изненада.