Близо 3500 нови работни места в България съвсем скоро, стана ясно след съобщение за започване на инвестиционни проекти в областта на производството на автомобилни компоненти и в областта на информационните и комуникационните технологии. Това съобщиха от Министерството на икономиката и индустрията, след среща на ресорния министър Никола Стоянов с компании от Бавария.

Компания в областта на автомобилостроенето до няколко месеца стартира своя проект в България. Те произвеждат компоненти и работят с някои от най-големите автомобилни производители в света. Към момента близо 70 хил. души са заети в тази индустрия, а общо 270 компании работят в сектора у нас.

През 2021 г. баварската компания "FlixBus" избра България за разкриването на своя "Knowledge Hub Sofia" - експертен център на компанията с дейности от ИТ и дигитализация до маркетинг и счетоводство. Предвижда се Центърът да наеме 250 висококвалифицирани специалисти, като към момента са назначени около 60.

"Изключително сме доволни от инвестицията си в България и от таланта на българските ИТ специалисти. Именно кадрите в страната ви бяха сред водещите причини да ви изберем", подчертаха от ръководството на "FlixBus".

Възможностите за инвестиции в България бяха представени на среща на на министъра с Фондацията на фамилния бизнес в Германия. Страната ни е все по-атрактивна локация за инвестиции. Множество германски компании търсят по-близка локация на техните производства до основните им пазари в Европа.

Същевременно редица фирми от Германия вече са избрали страната ни и споделят положителен опит. Сред тях са FESTO, Würth, Ottobock SE, Liebherr и др.

Фондацията на фамилния бизнес обхваща над 500 семейни компании със среден оборот 1,6 млрд. евро на година и среден брой на заетите 7 000 работника за всяка компания. Повечето от тези дружества са разположени в Северен Рейн-Вестфалия, следвани от Баден-Вюртемберг и Бавария. Повече от половината от големите семейни предприятия се намират в производствения сектор.