Българският производител на безпилотни товарни самолети Dronamics обяви стратегическо партньорство с Cotesa, европейски производител на компоненти за аерокосмически и автомобилни компании.

Споразумението ще осигури производството на товарните дронове разработени от Dronamics, които се очаква да започнат обслужване на търговски маршрути в Европа през 2023 г.

Dronamics  наскоро стана първата дрон-компания за превоз на товари, която получи европейски лиценз. "Черният Лебед", единственият товарен дрон, който може да носи 350 кг на разстояние до 2500 км, ще се произвежда в заводите на Cotesa в Германия.

Българските дронове Dronamics ще извършват карго полети

Български дронове ще извършват карго полети в Средиземноморието до края на годината, а от 2024-а и у нас

Компанията е разработила собствен дрон, наречен "Черният лебед"

Свилен Рангелов, главен изпълнителен директор и съосновател на Dronamics, каза: "Радваме се, че имаме производствен партньор като Cotesa. Това споразумение за производство на "Черния Лебед" в тяхното съоръжение в Германия подкрепя очакваното начало на търговските операции на Dronamics, с амбицията да стане първата карго дрон-авиокомпания на континента през следващата година."

Кристиан Барч, главен изпълнителен директор на Cotesa, каза: "Cotesa се гордее, че е партньор на Dronamics и ще бъде част от следващата стъпка в развитието им. Въз основа на нашия дългогодишен опит и компетентност в производството на компоненти за гражданската авиация, COTESA е в добра позиция да си партнира с новатор във въздушната мобилност като Dronamics."

Българската Dronamics ще доставя с дронове лекарства и органи за трансплантация в Шотландия

Български производител на товарни дронове навлиза на британския пазар

Компанията ще участва в проекта CAELUS със своя товарен дрон Black Swan