Българският производител на товарни дронове Dronamics навлиза на британския пазар. Компанията се присъединява към консорциум, ръководен от собственика на AGS Airports, който разработва проект за доставка на основни лекарства и медицински консумативи в Шотландия.

Консорциумът Care & Equity - Healthcare Logistics UAS Scotland (CAELUS) е осигурил безвъзмездна помощ от правителството на Обединеното кралство в размер на 10,1 милиона паунда (12,1 милиона евро) за напредък в развитието на първата мрежа за дистрибуция на дронове в Обединеното кралство, която ще транспортира основни фармацевтични продукти консумативи, кръв за преливане и органи за трансплантация в Шотландия, включително до отдалечени месности.

Dronamics влиза в партньорство с австралийската Quickstep за производство на товарни дронове

Dronamics влиза в партньорство с австралийската Quickstep за производство на товарни дронове

Quickstep става първият стратегически производствен партньор на българската компания

Dronamics ще участва в проекта CAELUS със своя товарен дрон Black Swan. Дронът може да носи товари до 350 кг на разстояние до 2500 километра. Планираните летателни изпитания трябва да приключат до 2024 г.

"Това е отлична възможност за нас да започнем операции в Обединеното кралство, като използваме нашия опит в разрешаването в ЕС с EASA. Полетните изпитания за NHS Scotland също биха потвърдили нашето текущо разработване на продукти за доставка на медицински стоки", каза главният изпълнителен директор на Dronamics Свилен Рангелов, цитиран от See News.

Българската компания за безпилотни самолети Dronamics получи разрешително за полети в ЕС

Българският Black Swan полита в небето над Европа

Първите търговски полети се планират за по-късно тази година

През май българската компания стана първата карго авиокомпания с дрон, която получи оперативен лиценз за целия ЕС от Агенцията за авиационна безопасност на Европейския съюз (EASA). Миналия месец Dronamics каза, че ще работи с австралийския производител на аерокосмически компоненти Quickstep Holdings Ltd, за да увеличи производството на Black Swan, като планира първата доставка за 2023 г.