Българската компания за товарни дронове Drоnаmісѕ получи лиценз за оператор на "лека безпилотна летателна система (LUC) от Дирекцията за гражданска авиация на Малта, съобщиха от компанията. Този сертификат е признат във всички държави-членки на ЕС и предоставя на операторите на дронове значителни бизнес възможности на единния пазар, включително и операции извън визуалната линия на видимост (BVLOS).

Разрешителното идва в ключов за компанията момент - докато подготвя първите търговски полети на флагманския самолет Black Swan, които се планират за по-късно тази година.

Припомняме, че в края на миналата година Dronamics представи пред света Black Swan от пистата на летище София. Усъвършенстваният товарен безпилотен самолет е най-икономичният товарен самолет, създаван някога.

Пренасяйки 350 кг на разстояние до 2500 км с до 80% по-ниски разходи от всички съществуващи самолети, Black Swan има за цел да трансформира веригите за доставки, като направи изпълнението на полетите по-ефективно, което да доведе до икономии на разходи, време и въглеродни емисии.

Dronamics представи първия сериен самолет Black Swan

Dronamics представи първия сериен самолет Black Swan

Днес бе и първият ден на търговия с акциите на "Дронамикс Кепитъл" на Българската фондова борса

С Малта като наша европейска оперативна база, ние сме в добра позиция да оперираме първите й маршрути през Средиземно море, свързвайки ключови центрове в региона - от Малта до Италия, коментираха от компанията.

"През последните няколко месеца нашите инспектори, потвърдиха вярата ни в новите технологии и иновациите в авиационната индустрия. От първоначалния контакт с Drоnаmісѕ, оперативната концепция, опитниятекип и преди всичко мисията на компанията ни накараха да повярваме, че Drоnаmісѕ ще бъде пионерът на една нова, безопасна и вълнуваща ера на дронове с товар на далечни разстояния", каза капитан Чарлз Пейс, генерален директор на дирекция за гражданско въздухоплаване Транспорт Малта (TM-CAD).

"Да станеш първата компания за товарни дронове, получила сертификат за LUC, е огромен крайъгълен камък за нас. С подкрепата на такъв усъвършенстван и технологично усъвършенстван регулатор и с Малта като нашата европейска оперативна база, ние сме в добра позиция да напреднем в нашите операции и да започнем да обслужваме ключови маршрути през Средиземно море по-късно тази година и да продължим нашето бъдещо разширяване, така че да можем да постигнем нашата мисия да дадем възможност за доставка в същия ден за всички и навсякъде", заяви Серджо Оливейра Силва, главен оперативен директор на Drоnаmісѕ.

A1 показа приложение на 5G за управление на дрон

A1 показа приложение на 5G за управление на дрон

Специално разработеният летателен апарат достави през 5G ULTRA новия iPhone 13

Като световен лидер в областта на товарните дронове Dronamics планира да изгради глобална мрежа от дронове, която да позволи на Black Swan да осигури липсващата "междинна миля" във въздушния превоз на товари. В състояние да се движи със 100% устойчиво авиационно гориво, той ще го прави по по-екологичен начин от всеки друг съществуващ самолет.