От пистата на летище София в България, българската компания Dronamics представи пред света Black Swan или в превод "Черният лебед" - усъвършенстван товарен безпилотен самолет, който е най-икономичният товарен самолет, създаван някога.

Подобно на "черните лебеди", възможността за превоз на товари по въздуха на цената на автомобилния транспорт дълго време се считаше за невъзможна. Това не е просто поредният безпилотен самолет, а цял един нов клас самолети, подчертават от компанията зад него.

Почти 26 млн. лв. интерес към IPO-то на българската Dronamics

Почти 26 млн. лв. интерес към IPO-то на българската Dronamics

Компанията успешно набра почти 5,9 млн. лв. за развитието си

Той е способен да превозва до 350 кг товари на разстояние до 2500 км с до 80% по-ниски разходи от всички съществуващи самолети, както и да оперира от писти с дължина само 400 метра и без настилка. По този начин вече ще могат да бъдат обслужвани клиенти дори в най-малките и отдалечени общности.

"Годините на упорита работа се отплащат и веднага след като приключим с обширната си тестова програма и получим сертификат през 2022-а година, ще започнем търговски операции, обслужвайки клиенти в Европа и извън нея години преди всички останали", заяви Свилен Рангелов - съосновател и главен изпълнителен директор на Dronamics.

"Благодарение на това, че бяхме изключително фокусирани единствено върху превоза на товари, успяхме да разработим самолет, който е в състояние да върши тази работа с до 80% по-ниска цена от всеки друг самолет. Това означава, че можем да предоставим ползите от авиацията на милиарди хора по света, които не получават редовни въздушни услуги", коментира Константин Рангелов, който е съосновател и главен технически директор на компанията.

Dronamics ще си партнира с летище "София" за представянето на първия български безпилотен самолет

Dronamics ще си партнира с летище "София" за представянето на първия български безпилотен самолет

Споразумението между оператора на летище София и Dronamics също така предвижда сътрудничество при демонстрации на полети

Като световен лидер в областта на товарните дронове Dronamics планира да изгради глобална мрежа от дронове, която да позволи на Black Swan да осигури липсващата "междинна миля" във въздушния превоз на товари. В състояние да се движи със 100% устойчиво авиационно гориво, той ще го прави по по-екологичен начин от всеки друг съществуващ самолет.

Днес бе и първият ден на търговия с акциите на "Дронамикс Кепитъл" на Българската фондова борса. Цената им се покачи с 50 процента до 1,65 лв. за брой, след като в деня на дебюта стана ясно, че емисията е била презаписана над четири пъти. Изтъргуваният обем към 16:30 ч. бе над 1,2 милион лева.

Българската DRONAMICS влиза в партньорство с DHL с бизнеса с дронове и се цели в над  €1 милиард приходи

Българската DRONAMICS влиза в партньорство с DHL с бизнеса с дронове и се цели в над €1 милиард приходи

От компанията на братя Рангелови имат за цел доставките им да са въглеродно неутрални до 2027 г.