От българската компания DRONAMICS, която е в бизнеса с безпилотни товарни дронове, обявиха, че са сключили споразумение за партньорство с логистичния световен гигант- DHL. Целта е предлагане на обща услуга за еднодневни доставки с дронове за клиенти на DHL на глобално ниво, използвайки разработвания от DRONAMICS дрон Black Swan.

В споразумението от DRONAMICS поставят за цел техните доставки да станат въглеродно неутрални до 2027-а година посредством преминаването изцяло към биогорива.

"Ние вярваме, че товарните дронове ще бъдат ключов елемент в следващото поколение на технологиите в логистиката. Радваме се, че в близко бъдеще ще можем пилотно да използваме Black Swan в операции за наши клиенти", коментира пред Reuters Матиас Хойтгер, който е старши вицепрезидент и глобален ръководител на отдел "Иновации и търговско развитие" в DHL.

Dronamics създаде първата в света мрежа за доставки с дронове

Български стартъп създаде първата в света международна мрежа за доставки с дронове

Тя ще осигури 80% по-евтини доставки за ден в цяла Европа

Партньорството с DHL има потенциала да генерира 1,86 милиарда евро годишно към приходите на българската компания, обявиха собствениците й - братя Константин и Свилен Рангелови.

"В момента планираме изграждането и експлоатацията на над 4000 товарни дрона в подкрепа на партньорството ни през следващите години. Изключително сме развълнувани, че DRONAMICS беше избрана от DHL, който е най-големитя световен доставчик на логистични услуги, за техен първи партньор в областта на безпилотните летателни апарати", заяви съоснователят и главен изпълнителен директор на българската компания Свилен Рангелов.

Като част от сделката DRONAMICS ще предостави оборудване и експертиза в управлението на безпилотните системи и ще наема и оперира дроновете по избрани маршрути. Очаква се първите полети да започнат още следващата година.

От началото на 2019-а година бг компанията е собственост на базираната във Великобритания Dronamics Global Limited. Над половината от дяловете на фирмата се държат от двамата братя Свилен и Константин Рангелови.