Революция в международните доставки на стоки. Така може да бъде описано постижението на българския стартъп Dronamics, който създаде първата в света мрежа за доставки с дронове. Тя обхваща Европа и вече бяха представени партньорства с пет летища на Стария континент - в Белгия, Хърватия, Финландия, Италия и Швеция, пише Trending Topics.

Споразумения са подписани и с частни летища и групи, които оперират над 35 аерогари в 11 европейски държави.

Целта на Dronamics е да свърже 300 млн. души и да им предостави достъпна като цена карго услуга, при която стоките идват само за ден, в три ключови области: е-търговия, лекарства и спешни доставки.

Първите пет летища в мрежата включват популярни карго дестинации, както и нововъзникващи. Например летището Liège в Белгия служи като европейски хъб на гиганта в е-търговията Alibaba и през 2019 г. през него са преминали стоки с общо тегло 902 хил. тона. Летището Brescia в Италия служи като национален хъб за пощенския оператор на страната и през него преминава голям дял от закупените през интернет стоки.

Останалите три, казват от Dronamics - Skövde в Швеция, Seinäjoki във Финландия и Osijek в Хърватия - са напът да се превърнат в регионални хъбове след изпълнение на планирани амбициозни инвестиционни програми.

"Останалите 30 летища са само първата част от по-голямата ни цел. В България и в много други места в Европа въздушният карго транспорт достига до много малък брой градове, макар че инфраструктура съществува", казва Свилен Рангелов, съосновател и CEO на компанията.

Мрежата на Dronamics ще осигури доставки в същия ден не само в големите градове, но и във всяко селище - без значение колко е малко или отдалечено. "Сега, повече от всякога, е жизненоважно държавите да осигурят непрекъсната търговия и вериги за доставки със съседите си - и нашата международна мрежа ще направи точно това", допълва той.Първата стъпка е Dronamics да осигури стандартизираното си оборудване - камери, антени и други - във всяка локация и наемането и обучението на персонал, който да обслужва полетите.

Всеки от дроновете на Dronamics ще има капацитет от 350 км. и ще може да изминава до 2 500 км., като така ще намали времетраенето, разходите и вредните емисии с до 80% спрямо традиционния въздушен транспорт.

Стартъпът е основан през 2014 г. от братя Рангелови - икономист и инженер. Следващите три големи стъпки за компанията е да произведат пълномащабна версия на дрона си след години на успешни тестове на модел с мащаб 1:4, да преминат пробите и, разбира се, да проведат първия си търговски полет.