Базираният в Обединеното кралство и България производител и оператор на безпилотни самолети Dronamics и SOF Connect, оператор на летище София, обявиха официално своето партньорство за съвместни инициативи на летище София.

Изпълнителният директор на SOF Connect Хесус Кабайеро и главният оперативен директор Хенинг Пфистерер подписаха днес споразумение със Свилен Рангелов, изпълнителен директор и съосновател и Константин Рангелов, технически директор и съосновател на Dronamics, съобщиха от компанията.

Инвеститори в Dronamics са водещи предприемачи и мениджъри в сферата на авиацията, логистиката и технологиите от САЩ, Европа, Африка и Азия, както и рисковите фондове Founders Factory (Великобритания), Speedinvest (Австрия) и Илевън Кепитъл АД (България). Dronamics е първият и засега единствен стратегически партньор на IATA за безпилотни летателни апарати в целия свят.

SOF Connect и Dronamics ще си сътрудничат за предстоящото международно представяне на първия произведен безпилотен самолет "Black Swan". "Черният лебед" е способен да превозва 350 кг товар на разстояние до 2500 км на до 80% по-ниска цена в сравнение с който и да е съществуващ самолет, което позволява доставка в същия ден на големи разстояния. Основен фокус на услугата са доставки за електронната търговия, фармация и товари изискващи бързи доставки.

Airbus обяви тестване на боен безпилотен хеликоптер

Airbus обяви тестване на боен безпилотен хеликоптер

Предназначен е за френския флот

Споразумението между оператора на летище София и Dronamics също така предвижда сътрудничество при демонстрации на полети, както и тестове на логистичната услуга за доставки в рамките на ден от летище София.

"В момента по-голямата част от екипа на Dronamics е базирана в България. Нашите глобални амбиции са обвързани с развитието на силно ядро за R&D, базирано в София, и това партньорство е чудесна възможност за нас", каза Свилен Рангелов, изпълнителен директор на Dronamics.