Поръчки за малко под 26 млн. лв. очакваха днешното първично публично предлагане на българския стартъп за товарни безпилотни самолети Dronamics, се разбира от съобщение на Българската фондова борса.

Родната компания предложи на пазара 5 334 081 броя акции при цена от 1,10 лв. за брой. Минути след процедурата стана ясно, че презаписването е било почти 4,5 пъти. В резултат от успешното предлагане специално създадената компания Dronamics Capital набра почти 5,9 млн. лв.

"Инвеститорите подкрепиха бъдещата промяна в световния бизнес модел на въздушния превоз на товари, която ще дойде на крилете на Dronamics.", коментира доц. д-р Маню Моравенов, изпълнителен директор.

Очаква се през следващата седмица компанията да представи в България своя прототип на дрона Black Swan, който е способен да превозва 350 кг товар на разстояние до 2500 км на до 80% по-ниска цена в сравнение с който и да е съществуващ самолет, според компанията. Основен фокус на услугата са доставки за електронната търговия, фармация и товари изискващи бързи доставки.

Dronamics ще си партнира с летище "София" за представянето на първия български безпилотен самолет

Dronamics ще си партнира с летище "София" за представянето на първия български безпилотен самолет

Споразумението между оператора на летище София и Dronamics също така предвижда сътрудничество при демонстрации на полети