Стокообменът между България и Турция за 2021 г. възлиза общо на 5,2 млрд. евро, което представлява ръст от над 30% спрямо предходната година. От тях българският износ е в размер на 2,1 млрд. евро, т.е. бележи ръст от 18,7% спрямо 2020 година.

Това стана ясно по време на срещата между министъра на иновациите и растежа Даниел Лорер и турският министър на търговията Мехмет Муш. Двамата министри обсъдиха разширяване на двустранната търговия, както и увеличаване на инвестициите между двете държави, съобщиха от българското министерство.

Обсъдени са и възможностите за допълнително задълбочаване на търговията между малките и средни компании в различни сфери.

Инвестициите на турски компании в страната ни достигат около 2,5 млрд. евро в различни сектори. Най-големи са турските инвестиции в България в секторите: търговия със стъкло, порцелан, хранителна промишленост, химическа промишленост, текстилна промишленост и други.

Министър Лорер и турският министър на търговията са обсъдили и възможностите да бъде подписано ново Споразумение за насърчаване и защита на инвестициите между двете страни.

Обсъдени са и възможности за засилване на сътрудничеството в сферата на транспортната и енергийна инфраструктура, строителството, производство на части и детайли за автомобилната промишленост.

По време на срещата на двамата министри, е засегнат и въпросът за повишаването на цените на суровините в световен мащаб, като стомана и цимент, както и възможностите за сътрудничество, за да бъдат осигурени необходими количества за българските производители.

Великобритания ще финансира изграждане на жп линия в Турция с 2,1 милиарда евро

Великобритания ще финансира изграждане на жп линия в Турция с 2,1 милиарда евро

Линията ще е с дължина 503 км и ще започва от Анкара