Броят на родените в Америка бебета през 2020 г. е най-ниският от над четири десетилетия насам, показват официални данни, цитирани от The Wall Street Journal.

През изминалата година са родени 3,61 млн. бебета, спад от 4% спрямо предходната година, и най-ниското ниво от 1979 г. Тоталният коефициент на плодовитост — моментна картина на средния брой бебета, които една жена ще роди през живота си, пада до 1,64. Това е най-ниското ниво откакто правителството на САЩ води статистика от 30-те години на миналия век.

Експерти посочват, че жените обичайно раждат по-малко във времена на икономическа слабост. Опасенията от разболяване, от трудността за записване на часове за преглед и за самото раждане насред пандемия също са разубедили някои жени от забременяване, според тях.

Демографите обаче подчертават, че данните подсказват за по-фундаментални социоикономически промени, които намаляват раждаемостта. Макар че тя обичайно се възстановява заедно с икономиката, в периода между 2009 и 2020 г. в САЩ тя се покачва само в една година.

Проф. Кенет Джонсън, старши демограф в University of New Hampshire, изчислява, че около 7,6 млн. по-малко бебета са се родили заради по-ниската раждаемост от 2007 г. насам.

Милениалите, родени между 1981 и 1996 г., сега са поколението, което отговаря за по-голямата част от жените, които раждат деца. Изследователите посочват, че това поколение се жени по-късно, с по-високо образование е, но е по-малко финансово сигурно спрямо предходните поколения.

Китай пребори пандемията. Но пред растежа ѝ има друго, много по-голямо предизвикателство

Китай пребори пандемията. Но пред растежа ѝ има друго, много по-голямо предизвикателство

Поднебесната империя може и да не успее да изпревари САЩ никога, казва един анализатор