Китай може и да се справи с последствията от пандемията върху икономиката, но недостигът на бебета помрачава прогнозите за растеж на най-населената държава в света, пише The Wall Street Journal.

В краткосрочен план китайската икономика изглежда сравнително силна — подпомогната от бързото поставяне на коронавируса под контрол и огромните държавни инвестиции. Икономисти прогнозират, че Китай може да изпревари САЩ като най-голяма икономика в света до 2028 г. — далеч по-рано от очакваното.

Но когато отворим темата за демографията, ситуацията в Китай не изглежда розова. В очакване на резултатите от официалното преобряване вече има знаци, че през 2020 г. са родени по-малко бебета отколкото в която и да е друга година от 1961 г. насам, когато страната премина през масов глад.

Доклад на Capital Economics от февруари посочва, че е възможно бавният ръст на продуктивността и намаляващият брой хора в работоспособна възраст да попречат на Китай някога да изпревари САЩ. Или ако го направи, САЩ да си върне първото място скоро благодарение на имиграцията. Марк Уилямс, икономист в Capital Economics, сравнява надигането на Китай с il sorpasso — невероятния момент в историята, когато Италия успя да изпревари Великобритания и се превърна в четвъртата най-голяма икономика в света.

Икономиката на Китай може да се удвои до 2035 г. И да изпревари САЩ

Икономиката на Китай може да се удвои до 2035 г. И да изпревари САЩ

Пред страната обаче има редица предизвикателства

Очакванията на Capital Economics са броят на китайците в работоспособна възраст да намалява с 0,5% годишно. В същото време в САЩ този брой ще расте през следващите 30 години благодарение на по-висока раждаемост и имигранти.

Проучване на WSJ сред демографи и икономисти посочва, че броят на ражданията в Китай през 2020 г. се е свил с цели 15%. Най-благоприятната прогноза е за "едва" 10% спад. Официалните данни се очакват през април, но няколко големи града вече отчитат двуцифрен спад на новите бебета през 2020 г. Те се потвърждават и от изявление на Министерството на обществената сигурност, според което в Китай са регистрирани 15% по-малко раждания спрямо 2019 г. Не всички бебета се регистрират, припомнят от изданието.

През 2016 г. Китай най-накрая се отказа от политиката за едно дете, а очакванията за бейби бум бяха огромни и до голяма степен оправдани: за година ражданията се покачиха със 7,9%. Но оттогава те намаляват всяка година. Сега расте натискът Пекин да се откаже и от ограничението за две деца в семейство и проактивно да подкрепя раждането на повече. Това вече се случва тихо в някои региони на страната, където местните власти позволяват трето дете — вероятно след неофициално разрешение от централната власт.

Дори и ограничението да бъде премахнато напълно, не се очаква огромен ефект. Когато ражданията започнат да намаляват, е трудно тенденцията да се обърне, сочи изследване на австрийския демограф Волфганг Луц от 2006 г.

Дори и при въвеждане на субсидии, ражданията ще останат ниски заради продължаващия ефект от ограничението за едно дете: броят на жените между 15 и 49-годишна възраст намалява с над 5 млн. годишно от 2017 до 2019 г., по официални данни.

Най-големите страхове на Азия вече са реалност

Най-големите страхове на Азия вече са реалност

Азиатският век ще бъде сив