Китай има шанс да удвои размера на икономиката си до 2035 г. — и да изпревари САЩ като най-голяма икономика в света, казва икономист от Bank of America, цитиран от CNBC.

Удвояването на БВП на Поднебесната империя ще изисква среден годишен растеж от 4,7% през следващите 15 години, което би било трудна задача. Но според Хелън Сиао, директор в BofA Global Research, с няколко реформи целта би била постижима.

По думите ѝ, азиатската икономика ще изпревари САЩ през 2027 или 2028 г.

Китай бе сред малкото икономики, които успяха да запишат растеж през 2020 г. въпреки пандемията. По официални данни БВП на страната се разширява с 2,3% през миналата година. Международният валутен фонд прогнозира, че през 2021 г. растежът ще достигне 8,1%. В същото време икономиката на САЩ се сви с 3,5% през 2020 г., а прогнозите за 2021 г. са за 5,1% растеж.

Икономистите имат няколко притеснения относно бъдещия растеж на Китай. Основните три са свързани със застаряващото население, високото ниво на задлъжнялост, както и с модела за растеж чрез инвестиции, който не е устойчив и не може да движи растежа дългосрочно.

Според доклад на BofA тези притеснения ще забавят, но няма да спрат растежа на Китай. Пекин вече прави опити да стабилизира дълга си, както и да предизвиква посилна тенденция на уранизация и отваряне на сектор услуги.

Има и предизвикателства, които Китай не може да контролира еднолично — като търговската война със САЩ.

Правителствата в Европа започнаха да обръщат гръб на китайските държавни компании

Правителствата в Европа започнаха да обръщат гръб на китайските държавни компании

От една страна заради геополитически съображения, от друга - заради некачествената им работа