Азиатският век ще бъде сив.

От Япония през Южна Корея до Китай и някои части на Югоизточна Азия застаряващото население е напът да промени обществата, бизнес стратегии и правителствените политики из основи. Нещо повече, тенденцията може да промени значително регионалния и световен баланс на силите, след като някои икономики забавят растеж, а други продължават силна експанзия благодарение на многобройния пазар на труда, пише Nikkei.

Заплахата се обсъжда от години, но някои скорошни знаци сочат, че най-лошите страхове на региона започват да стават реалност.

"Искам дете", казва една южнокорейска жена в 30-те си години. "Но все още нямаме къща и когато се замислим за парите - няма да успеем да се справим".

Множество южнокорейци са в същата затруднена ситуация и се въздържат от раждането на дете. Броят на населението, което е в работоспособна възраст (15-64 години), намаля за първи път през 2017 г. Сега се очаква още през следващата година и общият брой на цялото население да намалее, предупреждава статистическата агенция.

До 2065 г. Южна Корея ще стане най-възрастната развита нация.

В Китай правителството се отказа от политиката си за едно дете през 2016 г., но се оказва, че може би вече е твърде късно. Ражданията в Поднебесната империя продължават да намаляват и през 2017, и 2018 г. Броят на китайците на възраст между 16 и 59 г. започна да намалява през 2014 г., по данни на ООН. През миналата година, за първи път, откакто се води статистика, техният брой падна под 900 милиона души. Нещо повече, броят на сватбите намалява за четвърта поредна година през 2017 г. Япония е на първа позиция в състезанието, което никой не иска да спечели. Броят на хората между 15- и 64-годишна възраст намалява още от 1995 г., когато страната потъна в "загубените десетилетия" на икономическа стагнация и дефлация. Общото население намалява от 2008 г.

В Япония работят 1,5 милиона чужденци. Но тя има нужда от още

В най-застаряващата страна в света работят 1,5 милиона чужденци. Но тя има нужда от още

Страната направи промени в законодателството си, за да стимулира този процес

Прогнозата за трите държави е много мрачна: от 2020 до 2060 г. броят на хората в работоспособна възраст ще намалее с 30% в Япония, с 26% в Южна Корея и с 19% в Китай, по данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Изследването включва необичайно широки граници: 15 до 74-годишна възраст. Пенсионерите над 65-годишна възраст ще бъдат над 30% от населението в трите държави до 2060.

Хонконг, Сингапур и Тайланд ги очаква същата съдба.

Но има изключения. Броят на хората в работоспособна възраст ще расте в Индия и Индонезия поне до 2060 г. Същото, изненадващо, е вярно и за САЩ, което ще даде на най-голямата икономика в света предимство пред Китай.

За тези държави, чието население бързо застарява, има реална опасност за икономическия растеж. Китай, която ще расте със средно 7,1% между 2010 и 2020, ще се забави до едва 1,5% между 2040 и 2050 г.

Застаряващата Сингапур се опитва да избегне съдбата на Япония

Застаряващата Сингапур се опитва да избегне съдбата на Япония

Градът-страна избира силната валута и субсидиите за работниците с ниски доходи, за да преодолее предизвикателството на застаряващото общество.

Разбира се, това са само прогнози, засега. Но лошите прогнози имат способността да се сбъдват сами, след като потребителите и компаниите се готвят за демографска криза.

Логиката е проста: по-малко потребители ще ограничат икономиката, което ще накара компаниите да намалят инвестициите, създавайки спирала надолу.Младите японци вече спестяват активно. През последните 30 години темпът на спестявания расте до 38% от 33% при тези на възраст между 25 и 29 г. И до 44% от 38% за тези между 30 и 34 г. "Младите хора пестят повече, защото са притеснени за бъдещето си", посочва председателят на Daiwa Institute of Research и доскорошен зам.-гуверньор на централната банка Хироши Накасо. "Бизнесът също намалява инвестициите заради несигурността около бъдещия растеж".

Правителствата и централните банки се изправят пред кризата с малко място за маневри. Тежестта върху социалните системи става все по-огромна, а все по-малко работещи я носят на плещите си. Япония успява с натрупването на нов дълг, а Южна Корея се обърна към болезнен режим на ограничения. При намаление на населението и ръст на спестяванията, резултатът ще бъде излишък на спестявания и срив на лихвените нива. И за централните банки ще бъде трудно да стимулират икономиката.

Дългът на Сеул е по-нисък, но това идва на висока цена. Делът на живеещите в бедност пенсионери достигна 39% през 2015 г., в сравнение със 17% в Япония и 18% в САЩ.Все повече правителства се опитват да решат проблема, като забавят пенсионирането. В Хонконг пенсиите са по-ниски, ако пенсионерите не си търсят работа. В Япония премиерът Шинцо Абе предлага гражданите, които изчакат с получаването на пенсия до 70-тата си годишнина, да получават повече пари

Междувременно Южна Корея се опитва да стимулира раждаемостта, но засега с минимален успех. Китай пък въведе система, която позволява на по-възрастните да теглят заеми срещу жилищата си. Засега много малко са го направили.

Може би, тазгодишната среща на Г20 ще повлияе в положителна посока. Япония, която е домакин, има намерение да хвърли светлина върху проблема, показвайки себе си като лош пример.

Икономическите уроци, които застаряваща Европа трябва да научи от Япония

Икономическите уроци, които застаряваща Европа трябва да научи от Япония

Старият континент тръгва по пътя на Страната на изгряващото слънце. И има какво да вземе от нейния опит, за да си осигури растеж