Една от най-застаряващите нации в света - Япония, е принудена активно да "внася" работници, за да може да поддържа икономиката си активна, както досега. През 2018 година правителството в Токио нарави още една крачка, за да улесни този процес.

Страната одобри законопроект, който да отвори вратата за приемането на повече чуждестранни граждани.

Според нормативния акт от пролетта на тази година чужденци, които нямат квалификация, ще могат да работят свободно в 14 сектора в страната в рамките на 5 години. Служителите, които имат квалификация, ще могат да се преместят в Япония със семейството си и да живеят там за неограничен период.

Въпреки липсата на подобни облекчения в законодателството на азиатската страна, през последните години броят на чужденците, отишли да работят там, се е увеличил драстично.

Според изчисленията на платформата за статистически изследвания Statista техният брой почти се е удвоил през последните четири години. Към края на миналата година в Япония работят близо 1,5 милиона чуждестранни граждани, сочат данните.

Най-голям дял от тях са заети в производството - почти 30 на сто. Другите сектори, в които има назначени най-много чужденци, са услугите, търговията и други.

Infographic: Number of Foreign Workers in Japan Nearly Doubles in Four Years | Statista You will find more infographics at Statista