Икономиките на Съединените американски щати и държавите от Европейския съюз се забавят през септември заради проблеми в доставните вериги и притесненията от делта варианта, които натежават над бизнеса - допълвайки сигналите, че световната икономика преминава през по-слаб период насред неравното възстановяване, пише The Wall Street Journal, цитирайки последните данни от проучванията сред компаниите.

Компаниите в производството и услугите и в САЩ, и в еврозоната отчитат по-слаб ръст на активността през този месец, като на Стария континент се вижда по-голямо забавяне. По данни на IHS Markit, бизнес активността в САЩ пада до 54,5 пункта през септември, от 55,4 през август - най-ниското ниво от година. Индексът в сектор услуги спада до 14-годишно дъно. Ниво на индекса над 50 сочи за ръст, а под 50 - за свиване.

Делта вариантът на Covid-19, който успя да предизвика ръст на случаите още преди есента, натежава над компаниите, заети в сектора на услугите, посочва Крис Уилямсън, главен бизнес икономист в IHS Markit. Компанията подчертава още, че компаниите съобщават за продължаващ ценови натиск, свързан с по-високи разходи за доставки и заплати.

В еврозоната се отчита втори пореден месец на забавяне на икономическата активност, след 21-годишния връх, записан през юли. Индексът пада до петмесечно дъно от 56,1 през септември, при 59 през август - по-рязък от очаквания спад. Той все пак индикира по-бърз растеж в Европа, отколкото регионът постигаше преди пандемията - знак за солидно, макар и забавящо се, възстановяване.

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие заяви тази седмица, че делта вариантът забавя възстановяването, но няма да го спре. И загубеният тази година растеж ще бъде наваксан догодина.

Проучването на IHS Markit сочи за забавяне на производствената активност в Европа заради повишаващите се цени на суровините и проблемите с доставните вериги.