По-малко от 15% от икономистите, интервюирани от Reuters, очакват развитите икономики да преминат през V-образно възстановяване, а все повече от участващите в проучването са на мнение, че проблемите ще продължат да се наблюдават по-дълго от очакваното, предаде изданието.

Сред причините, според тях, е поетапното разпространение на коронавируса, който вече обхвана целия свят. Това означава, че страните се оказват засегнати в различен момент и макар повечето от развитите икономики да затвориха около средата на март, пиковете, които властите чакат, не настъпват равномерно.

Голямата депресия – през 1929 г. и днес

Голямата депресия – през 1929 г. и днес

Какви са приликите между тогава и сега и какво можем да очакваме от настоящата криза

"Прогнозата пред глобалната икономика по много начини наподобява на трасе с препятствия", каза ръководителят на глобалните икономически проучвания в Bank of America Итън Харис. "Първо, стопанството пропадна в голяма дупка, започвайки с Китай през първото тримесечие, след това останалият свят през второто и се очаква проблемите да достигнат до развиващите се икономики през третото."

Повече от 75% от запитаните икономисти са изтъкнали, че според тях възстановяването ще е или U-образно, чието дъно ще бъде продължително, или кривата ще прилича на тикче, като сегментът на срива е значително по-скоростен от този на покачването.

Останалите 10% от участниците в проучването са на мнение, че то ще е или L-образно, или W-образно. В този случай ще се наблюдава втори срив на стопанството, преди то да започне да се възстановява. Но има и неизвестни пред прогнозиращите.

Д-р Красимир Петров: Навлизаме в криза, която ще измерима с Голямата депресия

Д-р Красимир Петров: Навлизаме в криза, която ще е измерима с Голямата депресия

Няма проблеми икономиката да се свива с по 10-15% годишно, а инфлацията да нараства с 20-30%, посочи икономистът

"Втората стъпка ще е да се отвори икономиката, без коронавируса да започне да се разпространява отново", казва Харис. "Третата - справяне с изгубеното доверие на потребителите за закупуване на трайни стоки, с риска от предварителното похарчване на средствата за стимулите и с търговската и техническата война."

Прогнозата е глобалната икономика да се свие с 3,2% през тази година, което е покачване на очакванията от 1,2 процентни пункта спрямо предвиждането, направено в началото на април. Най-положителната прогноза за спада на световното БВП е от -0,3% спрямо 2019 г., но най-мрачните прогнози са за срив от -15%.