Венецуела е страната с най-големи залежи на петрол в света. Въпреки това производството на суровината в южноамериканскта държава е спаднало до такова ниво, че тя е принудена да внася суров петрол за първи път от пет години насам. Най-голямата рафинерия на държавната компания Petroleos de Venezuela SA ще разчита на външни доставки.

Производството в страната се е понижила до под 1 милион барела на ден, като това е най-ниското производство от 16 години насам, пише Bloomberg. Сред причините са станалите вече спирания на тока в цялата страна наложените санкции от САЩ срещу страната. Щатите бяха най-големият пазар за венецуелския петрол. През януари това се промени, след като Дoнaлд Tpъмп въвeдe caнĸции cpeщy страната и cpeщy дъpжaвнaтa eнepгийнa ĸoмпaния.

От 500 000 барела на ден до 0: Как САЩ спря напълно вноса на венецуелски петрол

От 500 000 барела на ден до 0: Как САЩ спря напълно вноса на венецуелски петрол

Щатите са пазар номер 1 за експорта на суровината от латиноамериканската страна

Спирането на тока прекъсна работата на петролните полета, тръбопроводите и пристанищата. В следствие на това петролната индустрия бе принудена да спира дейността си. Petroleos de Venezuela SA e взела решение да купи суров петрол от член на ОПЕК - Нигерия. По този начин Венецуела ще сложи край на периода, в който не е внасяла суровината от чужбина от 2014 година.

Близо 1 милион барела с петрол вид Agbami са били добити в страната след усилената работа по-рано през април. Това количество може да компенсира намалялото вътрешно производство. 

Доставките на сорта Agbami ще се използват за създаване на Merey, което е смес от лек и тежък петрол, тъй като производството на по-лекия петрол също се понижи през годините. Според последните данни наличната продукция е спаднала наполовина за периода 2002 и 2016 година до 313 000 барела на ден.

Последният път, в който Венецуела внесе петрол, бе през 2014 година. Тя купи вида Alegrian и го смеси с тежкия клас Blend 16. Petroleos de Venezuela SA прекъсва процедурата след неразбирателство с алжирския петролен производител Sonatrach и жалби от американските рафинерии, които след това стават най-големите купувачи на венецуелската петролна компания.