Японският министър на икономиката Акира Амари обяви, че ще се оттегли от поста си на фона на твърдения за подкуп, които се появиха на бял свят миналата седмица.

Амари съобщи, че ще подаде оставка, за да поеме отговорност за обвиненията и да се гарантира, че работата на правителството ще продължи плавно, предаде СNN.

Длъжността икономически министър ще се поеме от Нобутеру Ишихара – топ политик от управляващата Либералдемократическа партия.

През изминалата седмица японско списание съобщи, че Акира Амари и екипът му са взели пари от строителна фирма, нарушавайки законите за финансиране на политическите партии. Материалът твърди, че той не е оповестил плащания, възлизащи на поне 12 милиона йени (101 000 долара).

В четвъртък министърът призна, че е приел пари, но заяви, че действията му все пак са били съобразно закона. След разследване установил, че секретарката му отделно е получила пари от същата компания и е използвала част от средствата за лични цели.

Япония откри ключа към икономическия растеж: жените

Япония откри ключа към икономическия растеж: жените

Как нежният пол ще спасява страната

Амари, който е ключов архитект на икономическата политика на Япония, е най-високопоставеното лице в кабинета, което се оттегля, откакто премиерът Шиндзо Абе встъпи в длъжност в края на 2012 година. Акира Амари представляваше страната в значими търговски преговори в рамките на споразумението Транстихоокеанско партньорство (ТТП).

Оставката му нанася пореден удар за Абе, който отстояваше план за икономически реформи, наречен „Абеномика”. Мерките целяха да укрепят третата по големина икономика в света, която ту влиза, ту излиза от рецесия.