Япония се проваля в опита си да назначава повече жени на ръководни длъжности в правителството и в бизнеса като начин за засилване на икономиката.

Бюрото за равнопоставеност между половете понижи целта за наемане на жени във висши държавни длъжности от 30% на 7% до 2020 г. Заложеният процент за лидерски позиции в частния сектор е намален до 15, предаде СNN.

Дори и с новите понижения обаче постигането на целите ще бъде предизвикателство.

В момента едва около 3,5 на сто от висшите държавни постове се държат от жени. Това може да не звучи като голям дял, но са били нужни над 10 години, за да се стигне до това ниво. През 2003 г., когато Япония за първи път обяви плановете си, само 1,6% от ръководните позиции са били заемани от представителките на нежния пол.

Правителството и външни експерти приветстваха идеята, докато третата по големина икономика в света се опитва да се пребори с рецесията и се сблъсква с недостиг на работна ръка и бързо застаряващо население.

Има предостатъчно място за растеж: приблизително 65 на сто от японските жени работят, което е сред най-ниските нива сред развитите държави. Затварянето на дупката между половете в заетостта в Япония би прибавило 7,1 милиона служители на пазара на труда и би увеличило БВП с 13 на сто според Кети Матсуи от Goldman Sachs.

Експерти обаче смятат, че проблемът е изострен от липсата на грижа за децата и провала на компаниите да назначават, обучават и повишават жените във висшия мениджмънт.

Жените са следващият Китай

Жените са следващият Китай

Ако всички работят, световната икономика ще спечели много

Дори чрез финансови стимули предприятията не изглеждат склонни да подкрепят жените. Нещата обаче могат да вземат обрат, когато новото законодателство влезе в сила през април. То ще нареди на големите компании и правителството да определят и оповести числените цели за наемане и повишаване на жените.