Южна Африка спира дейността на всички мини за 21 дни като част от мерките за блокиране заради разпространението на коронавируса. Това обяви президентът на страната Сирил Рамафоса, пише Bloomberg.

Този ход подчертава тежестта на развиващата се здравна криза в страна, чиято икономика е изградена главно върху добива на скъпи метали. Въпреки че тази индустрия намалява, Южна Африка представлява 75% от световния пазар на платина и осигурява 38% от паладиевите доставки. Държавата също така произвежда още манган, хром, желязна руда и други.

"Това би било безпрецедентно в историята на добива в Южна Африка. Имаше определени времена, когато компоненти на индустрията бяха затворени, например по време на Втората световна война, но положението сега е невиждано", казва Роджър Бакстър, който е главен изпълнителен директор на основната индустриална група - Съвета по минерали в Южна Африка.

Еврото и златото поскъпват след фискални и парични стимули за икономиката

Еврото и златото поскъпват след фискални и парични стимули за икономиката

Валутните пазари е остават доста нестабилни, много участници не знаят каква позиция да изберат

Армията на Южна Африка ще помогне на полицията да наложи блокирането, което започва в полунощ в четвъртък, обясни Рамафоса в телевизионно обръщение към гражданите. Магазините за хранителни стоки, аптеки, банки и бензиностанции ще могат да останат отворени.

Компаниите, чиито експлоатации изискват непрекъснати процеси като пещи, подземни рудни операции и други, ще трябва да организират дейността си, за да избегнат щети, каза още президента.

Harmony Gold Mining - най-големият производител на кюлчета в страната по обем - заяви, че нарежданията ще доведат до големи загуби.

Sibanye Stillwater - която е най-големият производител на платина в света, оценява ситуацията, заяви говорителят Джеймс Уелстед.

Говорителите на Impala Platinum и Anglo American Platinum все още не са дали изявления по новината за забраната.

Паладият достигна нов 30-годишен връх с ново рали на цената

Паладият достигна нов 30-годишен връх с ново рали на цената

Фючърсите за доставка през март стигнаха нов рекорд