Четири южнокорейски компании ще инвестират общо 211,5 милиона евро в свои заводи в Източна Европа. Те ще насочат вложенията си към Унгария, където ще създадат 300 работни места. Инвестициите ще бъдат направени в автомобилния и фармацевтичния сектор. 

"Благодарение на развитието на автомобилната и фармацевтичната индустрии Южна Корея инвестира в Унгария през тази година общо 900 милиарда форинта или 2,72 милиарда евро. Няма друг такъв паралел в история на унгарската икономика", коментира министърът на външните работи и търговията в страната Петер Сиярто, цитиран от сайта Emerging Europe.

"В резултат азиатската държава ще бъде най-големият инвеститор у нас за 2019 година", допълва той.

Не е случаен изборът значителна част от вложенията да бъдат насочени към автомобилният сектор, който допринася за 30% от производството в страната.

"За Унгария е жизнено важно да привлече проекти, които включват модерни технологии и възможности за създаване на много на брой работни места с добавена стойност, за да отговори на развитието на новата ера в автомобилната индустрия - ерата на електромобилите", казва още Сиярто.

Южнокорейските компании допринасят сериозно за развитието на сектора в източноевропейската страна. В резултат през 2019 година производството в него е нараснало с 14%.