Рекорден брой от 26 милиона американци вероятно са потърсили обезщетения за безработица през последните пет седмици. Това потвърждава, че само в рамките на около месец е бил "изтрит" целият ръст на заетостта в САЩ, натрупан през най-дългия период на експанзия за най-голямата икономика в света, пише Reuters.

Очакваният в четвъртък седмичен доклад за броя на регистрираните безработни в страната ще добави още притеснителни данни в тази посока. Той идва на фона на нарастващото недоволство от блокирането на страната заради разпространението на коронавируса.

Според неофициалните изчисления за седмицата, приключила на 18 април, около 4,2 милиона американци са се регистрирали като безработни. Това ще бъде под отчетените през предходната седмица 5,245 милиона души.

От Reuters разясняват, че на база на прогнозирания ръст, от 21 март насам 26,2 милиона са били подадените молби за обезщетения за безработица, което представлява около 16% от работната сила в страната.

Това означава, че безработицата вече изпреварва броя на създадените нови работни места от Световната рецесия насам. За периода от септември 2010 до февруари 2020 година, който беше най-дългият период на експанзия за американската икономика, бяха създадени 22 милиона работни места.