Инвестициите, промишленото  производство и търговията на дребно в Китай през април са нараснали с по-ниски от очакваните темпове. Явно забавянето на втората по-големина икономика в света се задълбочава, което притеснява инвеститорите и пазарите, засилвайки съмненията им за възстановяването на нейната динамика.

Ръстът на промишленото производство се забавя до 6 процента, съобщи Националното статистическо бюро (NBS). Това, освен инвеститорите, и разочарова и анализаторите, които очакваха ръст от 6,5 на сто на годишна база.

Китайските инвестиции в основни средства са намалили темповете до 10,5 процента на годишна база за периода януари – април, не достигайки до прогнозирания пръст от 10,9 процента.

Инвестициите на частните компании в основни средства продължиха да се забавят, което показва за запазващ се скептицизъм на частния бизнес относно икономическите перспективи пред страната. Те са нараснали за четирите месеца от началото на годината с 5,2, но показвайки по-слаб резултата от този само през първото тримесечие – 5,7 на сто.

 „Като че ли всички двигатели внезапно загубиха динамика и перспективата пред страната стана по-облачна”, посочва Чжоу Хао, икономист от Commerzbank в Сингапур, цитиран от Reuters.

Примката около китайската икономика се затяга

Примката около китайската икономика се затяга

Страната отчете поредните разочароващи резултати през февруари

Продажбите на дребно през април са нараснали с 10,1 процента на годишна база, докато анализаторите очакваха ръст от поне 10,5%, колкото бе той през март.

Публикувайки данните, статистическата служба отбеляза: „Заради относително големия обем на частните инвестиции в страната, техният продължаващ спад може да ограничи стабилния ръст и затова изисква значително внимание.”