Не са само петролът, видеокартите и златото - даже любимият на мнозина портокалов сок се устреми към рекордно поскъпване. Причината - комбинацията от лошо време и болест по цитрусите, пише CNN.

Детайли: През последните седмици фючърсните сделки с портокалов сок минават 3 долара за паунд. През миналата година по това време същото количество струваше малко над 1,8 долара.

Плодовете са единствената селскостопанска продукция, която поевтинява през 2022 година

Това е единствената селскостопанска продукция, която поевтинява през 2022 година

Поскъпване има при всички стокови групи с изключение на една

Цената е толкова висока, защото по света просто няма достатъчно цитруси в момента.

  • Във Флорида, откъдето идва повечето портокалов сок за САЩ, два урагана в края на 2022 г. и късно застудяване унищожиха реколтата, която и преди това страдаше от заболяване, което убива плодните дръвчета. Според американското агроминистерство сезон 2022-2023 г. ще е с 51% по-слаб от предходния (сам по себе си по-скоро слаб) и ще приключи с най-малко произведени портокали от поне 90 години;
  • Много портокали идват от Бразилия и Мексико, но там също промените в климата имат негативен ефект.

Още нещо: Когато на борсата е скъпо, няма как в магазина да е евтино. Макар все още да не се усещат ефектите от слабата реколта е факт, че цените на негазираните незамразени напитки в САЩ са скочили с 8,2% на годишна база.

Какаото в света поскъпва драстично - и "тегли" нагоре цените на шоколада

Какаото в света поскъпва драстично - и "тегли" нагоре цените на шоколада

Какви са причините и какво коментира финансовият директор на Lindt

В ЕС: В последния си месечен бюлетин (за юни) от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата отбелязват ръста на цените на портокалите в ЕС, като макар пикът да е бил през юни (1460 долара за тон), сегашните $1400/тон са с цели 50% повече в сравнение със същия месец на предходната година.

Цитрусите идват основно от Гърция, Испания, Италия и Португалия - а всички те и в момента се борят с различни екстремни природни явления, от пожари до наводнения.