Цените на какаовите зърна скочиха до най-високото си ниво от повече от десетилетие - което може да доведе до рязко поскъпване на шоколада по света, предупреждават експерти. За това пише Bloomberg, позовавайки се на данни от международни стокови борси.
Например в края на миналата седмица цената на фючърсите за какао на борсата в Ню Йорк надхвърли 3500 долара за тон, като за последен път това ценово ниво се наблюдава в началото на 2011 година. Производителите очакват цената на основната съставка на шоколада да остане висока до 2024 година.
Основната причина за поскъпването е намаляването на производството в Западна Африка, където се отглеждат и добиват две трети от какаовите зърна в света.
Част от реколтата е унищожена в резултат на болести и проливни дъждове, а и преработката също намалява, разказва Фуад Мохамед Абубакар, ръководител на Ghana Cocoa Marketing Company. По думите му това означава, че заводите не получават достатъчно продукт.
Най-големият производител на какао в света Кот д'Ивоар, се очаква сега да има 20% по-ниска реколта от миналата година. А реколтата на Гана - вторият по големина производител на какао в света - се очаква да падне под историческите средни нива.
В тази връзка водещи производители на шоколад в света, като Lindt и Hershey предупредиха, че не изключват допълнителни увеличения на цените - въпреки че цените на шоколада наскоро вече се повишаваха.
Анализаторът на какаото в Rabobank (Лондон) Пол Джоулс отбелязва, че "компаниите преминават към по-малки шоколадови блокчета, и то с по-висока цена".
А финансовият директор на Lindt, Мартин Хъг добавя, че повечето играчи на пазара (производители и търговци на шоколад) ще усетят ефекта от много рязкото увеличение на цената на какаото едва от втората половина на 2023 г. и тогава те също ще бъдат принудени да увеличат цените "на едро" на шоколада и шоколадовите изделия.