С нарастването на разходите за газ и електроенергия в Европа, все по реална става опасността от студена и скъпа зима за континента, пише Bloomberg.

Някои правителства са обещали около 10 милиарда евро субсидии и друга помощ за потребителите, засегнати от безпрецедентното увеличение на разходите. Това обаче е твърде недостатъчно за да покрие допълнителните сметки за енергия, пред които са изправени потребителите в Европейския съюз тази зима. Това гласят оценки на гръцкото правителство и анализатори.

Според експерти вероятно ще са нужни много повече мерки от страна на правителството и може би по-меки температури, за да се смекчи положението с високите сметки за отопление.

Гражданите на ЕС "не са в състояние да покрият енергийните си разходи, което ще доведе до увеличаване на енергийната бедност", заявиха гръцките министри на финансите и околната среда през седмицата.

"Общо допълнителните разходи за енергия, които потребителите ще трябва да платят, вероятно ще достигнат 100 милиарда евро", заявиха те.

За минути Путин свали цените на газа

За минути Путин свали цените на газа

Той заяви, че страната му потенциално може да изнесе рекордни обеми от жизненоважното гориво за Европа

"Континентът се тресе от рекордните цени на газа и електроенергията. Причина за тях са ограниченият внос на природен газ от Русия, липсата на съхранение и динамиката в търсенето и предлагането", заяви Симона Таляпиетра, която е старши научен сътрудник в мозъчния тръст Bruegel в Брюксел.

Повечето политически лидери осъзнават сериозното влиянието на енергийната криза върху своите граждани.

Във Франция правителството пуска субсидии за на стойност 580 милиона евро на най-бедните домакинства. Италия въведе пакет от около 3 милиарда евро, за да ограничи повишаването на цените през последното тримесечие на годината, въпреки че сметките за електроенергия все още се очаква да се увеличат с около 30% от този месец.

Испания насочи около 2,6 милиарда евро към енергийните компании към потребителите.

Ще увеличи ли "Газпром" доставките на природен газ за Европа и на каква цена?

Ще увеличи ли "Газпром" доставките на природен газ за Европа и на каква цена?

„Европейските потребители са нашите основни партньори“, заяви говорителят на Владимир Путин

Великобритания, която вече не е член на ЕС, обяви 680 милиона долара , предвидени за мерки за подпомагане на най-бедните домакинства.

Предстои ЕС да даде препоръки относно по-нататъшните мерки за държавите членки.

Според Стефан Бузаровски, който е професор в Университета в Манчестър, ще са нужни още стъпки. По думите му дори с обявената до момента подкрепа 70 - 90 милиона домакинства може би няма да успеят да покрият разходите си за енергия.