Сърбия изпревари България по заплати, обяви президентът на западната ни съседка Александър Вучич. "Днешната средна заплата е около 424 евро. Ако сравните с 2002 г., когато средната заплата в Хърватия беше около 700 евро, а в Сърбия само 146, намалихме драстично разликата. Скоро средната заплата в Сърбия ще бъде около 465 евро", заяви той, докато инспектираше новострояща се болница в Белград.

"Намаляваме разликата с други държави в региона не само пропорционално, но и абсолютно. Изпреварихме България и Босна и Херцеговина, а Албания и Македония са зад нас. Ще достигнем и останалите. Следващите са Унгария и Румъния", коментира още той.

Сърбия иска средната заплата в страната да догони българската. Но това може да е проблем

Сърбия иска средната заплата в страната да догони българската. Но това може да е проблем

Ще тръгне ли страната по стъпките на Румъния?

Данните обаче сочат, че това твърдение е невярно. Средната брутна работна заплата в България към края на март т.г. е 1 107 лева или 566 евро. Нетната заплата достига 443 евро, което е с почти 20 евро повече, отколкото е средното месечно възнаграждение в Сърбия. Все пак заплатите в западната ни съседка наистина растат, като записват повишение от над 12% през януари на т.г. спрямо година по-рано. От март на м.г. до март на тази, за когато са последните данни, заплатите у нас са нараснали с 6,85%.

Между двете държави има и сериозна разлика що се отнася до номиналния брутния вътрешен продукт на глава от населението. У нас за 2017 г. той е бил 8 064 долара, а в Сърбия - 5 899 долара, по данни на Международния валутен фонд.

Междувременно Европейската комисия заяви, че очаква Сърбия да постигне икономически растеж от 3,5% през тази година и следващата година и да достигне 4% ръст през 2020 г. За България Брюксел очаква 3,8% разширение на икономиката през 2018 г. и леко забавяне на ръста до 3,7% през 2019 г.