От около месец цените на горивата започнаха да растат. Ще продължи ли тази тенденция и какви са причините за поскъпването на горивата у нас?  

"Очакваме при тези стойности на петрола цените [на бензина и дизела] да се задържат на настоящите си нива. Те може да варират с няколко стотинки, защото котировките им варират всеки ден. При всички положения ще имаме повече яснота през есента", коментира пред money.bg експертът от Българската петролна и газова асоциация Светослав Бенчев. 

Той обясни, че ръстът на цената на пропанбутана се дължи на това, че от 1 август 2023 г. правителството върна акциза на пропанбутана за моторно гориво. Данъкът върху този вид гориво беше 0 лв., като антикризисна мярка, след нахлуването на Русия в Украйна и последвалия ръст на цените на горивата.

"Тези 340 лв. на 1000 кг. отговарят на 24-25 стотинки с ДДС на литър. Това е причината за голямото поскъпване при пропанбутана", поясни експертът.

Анализ: Потреблението на горива у нас не пада и при високите цени

Анализ: Потреблението на горива у нас не пада и при високите цени

Дизелът доминира по бензиностанциите у нас

Очакванията са поскъпване да има и при метана, но с какви ще бъдат цените по газстанциите, зависи от решението на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за цената на газа.

А какви са цените по бензиностанциите днес?

Най-драстичен е скокът на цената на пропанбутана. Само за месец този вид гориво е поскъпнало с над 33% и цената му достига 1.16 лв. за лититър към днешна дата.

Най-евтино може да бъде заредено с пропанбутан на бензиностанция VM Petroleum в Разград (1.04 лв. за литър), а най-скъпо на бензиностанция Шипченски проход (1.44 лв. за литър).

Снимка 631293

Източник: Fuelo

При бензина А95 месечното поскъпване възлиза на 7.36 на сто. Към днешна дата бензинът достига средни цени от 2.77 лв. за литър.

Според информацията на сайта "Фуело" най-евтин бензин А95 може да бъде зареден на бензиностанция Хол-Лес (2.47 лв. за литър), а най-скъпо на бензиностанция Рос-Дим Ойл (3.04 лв. за литър).

Снимка 631292

Източник: Fuelo

Ситуацията при дизела е сходна, като при този вид гориво поскъпването надвишава 10 процента. Така към днешна дата средните цени на обикновения дизел възлизат на 2.75 лв. за литър.

Най-евтин дизел може да бъде намерен в бензиностанция ИМГ ОЙЛ (2.54 лв. за литър), а най-скъп в бензиностанция Madi 91 (3.00 лв. за литър).

Снимка 631294

Източник: Fuelo

Средната цена на метана днес е 2.01 лв., като за месец тя остава стабилна - с увеличение от 1.01 на сто.

Най-евтин метан може да бъде намерен в метанстанция Galileo (1.61 лв. за литър), а най-скъп в метанстанция Рожен експрес (3 лв. за литър). 

Снимка 631301

Източник: Fuelo