За шофьорите на тирове в Румъния става все по-често срещана практика да зареждат гориво в България, а не в родината си. И за това си има просто обяснение.

Според местното издание "Румъния либера", цитирано от БТА, заради поскъпването на горивата в северната ни съседка по този начин превозвачите спестяват по 500 леи или около 211 лева при това само на едно пълнене на резервоар.

Това е и причината не само транспортните компании от страната, но и шофьорите на лични автомобили да избягват да зареждат в Румъния, а да минават границата и да посещават тези в България, особено ако след това пътуват в чужбина.

От изданието цитират данни на Oil Bulletin според които на 27 ноември средната цена за литър бензин в Румъния е била 1,135 евро, а за литър дизел - 1,157 евро. За същия период тези у нас са съответно 1,033 евро и 1,025 евро.

Изчисленията показват, че при такива условия да напълниш резервоар от 50 литра в България спестява 30 леи или около 13 лева, а такъв от 900 литра - 540 леи или 228 лева.

До скока в цената на горивата в съседката ни доведе увеличението в акцизът върху тях, както и обезценяването на местната валута.