Продадохме последните количества пшеница и сме готови да започнем да изплащаме рентите. Това каза председателят на земеделска кооперация "Приморец" Иван Йорданов в интервю за БНР.

Плащането на декар ще е с 20 лева по-малко в сравнение с миналата стопанска година. Причина за това е сушата, от която най-много са пострадали морските общини в Добруджа. Кооперацията обработва земя в четири землища - Тюленово, Езерец, Горун и Шабла, където реколтата е почти нулева.

Минaлaтa гoдинa цeнитe нa peнтитe нa зeмeдeлcĸa зeмя в Ceвepoизтoчния peгиoн ca били 69 лeвa. В Дoбpичĸo - нaй-плoдopoднaтa чacт нa cтpaнaтa цeнaтa e билa 87 лeвa.

По думите му субсидията, която са получили, е предназначена за собствениците на земите.

"Печалбата е нула,тъй като имаме до 90% пропаднали площи. На собствениците на земи ще дадем субсидията, която получихме. Няма откъде да извадим допълнително пари. Ако теглим кредит, ще го изплащат кооператорите", заяви той. Друг проблем е, че няма застраховка за суша.

"Една част от отговорността за финансовите резултати за Добруджа трябва да носят самите производители, защото иначе би било несправедливо и нелогично. В крайна сметка всеки управляващ бизнес трябва да носи своите рискове. Това не е първият случай в близката история на толкова голяма суша. През 2003-2004 по много подобен начин се беше развила годината и особено в Добруджа имаше същите резултати", казва експерта Николай Вълканов.

По думите му други години в Добруджа е имало много високи ренти по 80, 100-120 лева, до повече на някои отделни места. Огромният ръст на рентите през последните години беше породен от субсидиите и се получава "самоизяждане" на производителите, тъй като се надпреварват да дават по-високи ренти в стремежа си да обработват повече земя и да получават повече субсидии. Там се корени проблемът и трябва да се търси решение.

Вълканов смята, че е необходимо да се въведе ефективен таван на субсидиите. Със средствата, които бъдат спестени, трябва да се създаде специален фонд, в който земеделските производители също да доплащат определена сума всяка година, за да имат възможност при катастрофални събития, срещу които не могат да се застраховат, да получат обезщетение.