Франкфурт печели битката при привличането на финансовите институции от Лондон. Но това може да се окаже на висока цената за местните граждани, които ще се изправят пред поредно увеличение на наемите, пише Bloomberg.

Строителните компании не успяват да строят с нужното темпо, за да отговорят на ръста на населението и от 2006 г. насам цените на наемите са се повишили с почти 50%, сочат данни на Jones Lang LaSalle Inc. Брокерската компания смята, че Brexit ще повиши цената на наемите с още 3 процента.

"Свободни жилища на практика няма, а в същото време се забелязва голямо увеличение на хората, които живеят във Франкфурт", казва Стефан Митрополус, анализатор на пазара на недвижими имоти в Landesbank Hessen-Thueringen Girozentrale.

Очаква се около 10 000 души от Лондон, които работят във финансовия сектор, да се преместят в банковата столица на Германия, смята лобистката група Frankfurt Main Finance.

Броят на хората, които живеят там, вече расте с по около 15 000 души годишно, надминавайки предлагането на нови жилища. През последните пет години е строен само по един апартамент за всеки трима нови жители. За да отговори на търсенето от около 6 000 нови жилища всяка година, Франкфурт планира нови 20 високи сгради.

След като Великобритания реши да напусне ЕС, Morgan Stanley, Citigroup, Standart Chartered Plc и Nomura Holdings избраха Франкфурт за свой нов дом в рамките на Съюза. Goldman Sachs и UBS Group също най-вероятно ще се насочат натам.