Потребителските цени в еврозоната през ноември са нараснали по-бързо от очакваното, въпреки спада на енергийните разходи. Според данни статистическата служба на ЕС Eurostat това се дължи на покачването на цените на храните и по-скъпите цени в сектора на услугите, пише Reuters.

Потребителските цени в 19-е страни този месец се повишават с 1% на годишна база от 0,7% през октомври.

При цените на необработените храни се регистрира ръст с 1,8% спрямо ноември предходната година, от 0,7% спрямо октомври. Междувременно цените на енергията паднаха с 3,2% за същия период.

В същото време основната инфлация през ноември се е ускорила до 1,5% на годишна база от 1,2% през предишния месец, което надмина очакванията на пазара за ръст от 1,3%.

При цените в сектора на услугите, който е задвижва повече от две трети от брутния вътрешен продукт на еврозоната, Eurostat регистрира за ноември увеличение до 1,9% на годишна база при стойности от 1,5% през октомври.

Европейската централна банка (ЕЦБ) цели в средносрочен план да задържи инфлацията малко под 2%, но от години не успява да приближи стойностите до целта си, въпреки прекалено свободната си фискална политика.

Данните на статистическата служба показват още, че безработицата в еврозоната продължава да спада, като нивото за месец октомври е 7,5%.