Министърът на финансите на Съединените американски щати Джанет Йелън настоя за световен минимален праг на корпоративните данъци, търсейки международна подкрепа за ключов източник на приходи в плана за инвестиции в инфраструктура на стойност $2,3 трлн., пише The Wall Street Journal.

Предложението на президента Байдън включва повишаване на корпоративния данък от 21% на 28%, което ще превърне в САЩ в една от страните с най-висок налог. Планът на държавния глава включва и минимален данък от 21% върху чуждестранните доходи на компаниите. Ако САЩ повиши данъците, световен минимален данък ще попречи на компаниите, чиито централи са в други държави, да се сдобият със значително предимство.

Искането на Йелън идва в седмицата, в която министрите на финансите по света се подготвят за виртуалната среща на Международния валутен фонд и Световната банка.

Ако планът на Байдън влезе в сила без световен минимален данък, американският адрес на компаниите ще се превърне в недостатък — бизнесите, които имат централи в други страни просто ще са по-печеливши заради по-малкия налог. Един потенциален ефект от това е, че американските бизнеси просто могат да бъдат придобити от чуждестранни конкуренти.

Задачата пред Йелън не е лесна, а идеята не е нова. Но преговорите с другите държави вървят мудно. Разговорите са свързани и с дебата къде да се облагат приходите на компаниите — в държавата, в която са регистрирани или в тази, от която ги получават.