2018 година донесе рекорди за пазара на акции през първата си половина, но и сериозни главоболия за инвеститорите през последните месеци.

В резултат основният индекс на "Уолстрийт" Dow изгуби 5,6% от стойността си към 31 декември. Същото се отнася и за S&P 500 и Nasdaq, които се свиха съответно с 6,2% и 4%. Така изминалата година се превърна в най-лошата за фондовия пазар от 2008 година насам и втората през последното десетилетие, през която S&P 500 и Dow завършват със спад, пише CNN Business.

Най-тежък се оказа декември, когато S&P 500 загуби 9 на сто от стойността си, а Dow - 8,7 на сто. Така двата индекса записаха най-лошия си последен месец от годината от 1931 година насам. Сесията около Коледа се оказа най-лошата за Dow в историята му.

2018 година обаче не беше само лоша. На 20 септември S&P 500 достигна исторически връх, а Dow имаше рекорден скок на 3 октомври.

Спадовете се пренесоха и към борсите в останалите части на света. Индексът FTSE, който следи представянето на хиляди акции, търгуващи се на редица различни пазари, се сви с 12% през миналата година. Това беше най-лошото му представяне от глобалната финансова криза насам.

Тежки месеци претърпя и пазарът в Китай. От началото на годината индексът Shanghai Composite изгуби 25% от стойността си. Shenzhen Composite, в който са включени много технологични компании в Китай, се сви с над 33 на сто.

Заради това по-скоро изминалата година ще бъде запомнена с екстремната волатилност на фондовите борси. А тя от своя страна беше предизвикана от комбинация от фактори, като очакването за забавяне на световната икономика, опасенията около монетарната политика на ФЕД, очакванията за нарастване на инфлацията и за по-строгите регулации за технологичния сектор.