Към момента общо са подадени 33 892 патентни декларации, което е с 20% по-малко в сравнение с миналата година, казаха от Националната агенция по приходите.

Понижението се дължи главно на промените в закона, които позволяват част от лицата вече да не подават патентни декларации.

Юридическите лица вече не се облагат с патентен данък, а също така и таксиметровите шофьори.

Подадени са 22 801 годишни данъчни декларации, над 3000 от които са за доходи от минали години, свързани с дарения.

Този голям брой декларации за дарения е доста съмнителен, казаха от НАП, тъй като в началото на годината няма никакви декларации за дарения за минали години, което означава, че голяма част от тях са злоупотребили.

В тази връзка ще се предприемат големи проверки и ревизии на тези лица, като ще се направи експертиза от специализирани органи, за да се докаже датата на извършеното дарение.

При наличие на доказана злоупотреба, тези лица ще се прехвърлят на прокуратурата, категорични бяха от НАП. Такива случаи вече има.

От тази кампания на НАП новото е, че във всички териториални дирекции са разположени киоск-терминали - устройства, на които хората могат да получават информация за своя здравен статус, за своите банкови сметки и допълнителна данъчно-осигурителна информация.

Те са предназначени главно за лицата с понижена компютърна грамотност.

НАП е сключила договор с Български пощи, като в 397 пощенски станции в цялата страна ще могат да се приемат годишни данъчни декларации.

И в тази кампания НАП насърчава хората освен на каса, да подават данъчните си декларации чрез пощата и по интернет.

Тези, които разполагат с е-подпис, ще могат да подадат по електронен път своята декларация от начало на другата седмица.

Така основните начини за плащане на данъка остават 4 вида- чрез пощенски запис, на каса, по банков път и чрез интернет.

Данъкът ще може да се заплаща 1 месец, след подаване на декларцията, което е 15 май.