Няма съмнение, че световното население е изправено пред безпрецедентен стрес в среда на коронавирусна пандемия. И докато не е сигурно кога и как тя ще приключи, едно е сигурно - в подобна стресираща среда хората все по-често прибягват към пороци като алкохол, тютюн и канабис. В същото време комарджиите се възползват от онлайн-залози в момент, когато казината са затворени.

Когато времената са добри, хората обичат да празнуват с питие или хвърляне на зарове. Когато времената са трудни, те се обръщат към тези дейности като средство да се отърсят от реалността.

В този ред на мисли, експертите от изданието Morningstar предлагат седем "акции на греха", към които инвеститорите могат да се насочат в текущата кризисна обстановка.

Philip Morris International Inc. (NYSE: PM)

Philip Morris е една от най-големите световни тютюневи компании и притежава близо 30% пазарен дял на международните пазари за традиционни и електронни цигари.

Анализаторът Филип Горхам припомня, че лоялността на клиентите на бранда "Marlboro" е изключително висока и това дава невероятна ценова мощ на Philip Morris. Компанията има предимство и при електронните цигари, но остава да се види дали това звено ще успее да компенсира напълно загубеното количество традиционни цигари, във времето.

Горхам казва, че успешното стартиране на iQOS в САЩ би генерирало увеличение на приходите, като има предвид, че компанията в момента няма американски продукти.

Акциите на Philip Morris също изплащат значителен дивидент от 6.9% (на база последните нива на търговия) и може да е сред малкото "сините чипове", с потенциал да запазят тези плащания към акционерите.

Morningstar има рейтинг "Купи" за акциите на тютюновия гигант и ценови таргет от 98 долара за брой. За сравнение, последната цена, при която се търгуват книжата е при ниво от малко над 68 долара.

Cronos Group Inc (NASDAQ: CRON)

Cronos е един от "големите четири" канадски легални производители на канабис и притежател на марки като PEACE NATURALS, COVE и Lord Jones. Компанията отчете впечатляващ ръст на приходите от 180% през първото тримесечие, но също така и оперативна загуба от 45 милиона долара.

Анализаторът Кристофър Итън смята, че спадът на продажбите, свързани с по-ниските цени поради свръх предлагането на канадския пазар, са причината за загубата. Въпреки това Итън твърди, че загубите на Cronos намаляват, докато загубите на други производители на канабис растат. Morningstar прогнозира, че търсенето на канадски канабис ще расте с 20% годишно през следващото десетилетие, а Cronos разполага с баланса за разширяване на пазарния си дял.

Morningstar има рейтинг "Купи" и целеви таргет от 8.50 долара за акция. Последната цена на търговия с Cronos е при нива от 5.5 долара.

Las Vegas Sands (NYSE: LVS)

Las Vegas Sands е международен казино оператор, който притежава казина, курорти и хотели в Лас Вегас, Макао и Сингапур. Анализаторът Дан Васиолек смята, че представянето на бизнеса в Макао и Сингапур ще е ключово за "бичия сценарий" при акциите на компанията.

Макао представлява около 59% от приходите на компанията през 2019 г., а Сингапур - още 31%. Васиолек смята, че Las Vegas Sands има господстващо положение в сегмента на високия растеж в Макао и има дуопол в Сингапур поне до 2030-та година.

Спирането на бизнеса в Лас Вегас, следствие на COVID-19 и 97-процентния спад в брутните приходи от игри може и да звучи страшно, но Васиолек вярва, че компанията има ликвидност за поддържане на бизнеса си в Лас Вегас поне за 18 месеца, дори почти нулеви приходи.

Mornigstar е с рейтинг "Купува" за акциите на компанията ценови таргет от 62 долара за брой, при последни нива на търговия от 46.80 долара за брой.

British American Tobacco PLC (NYSE: BTI)

British American Tobacco е международна тютюнева компания, която притежава марки като Lucky Strike, Newport и Camel и генерира 45% от приходите си от американския пазар.

Обемът на цигарите вероятно ще продължи да се понижава, а ускореният спад на продажбите на компанията през 2019-та година, може да е изключително тревожен за инвеститорите, смята Горхам. Въпреки това, той казва, че компанията е добре позиционирана да се облагодетелства от ръста в търсенето на следващото поколение тютюневи продукти, включително нейните марки Vype и Vuse vaping, както и електронните цигари Glo.

Покупката на американската Reynolds American също е солиден стратегически ход, като се има предвид цената и стойността на нейните активи.

Morningstar дава рейтинг "Купи" и целеви таргет от 59 долара за акциите на компанията, при последно ниво на търговия от 38 долара.

Anheuser Busch Inbev NV (NYSE: BUD)

Anheuser Busch Inbev е най-големият пивовар в света и собственик на марки като Budweiser, Beck's и Corona. Най-лошото от спада може да предстои за Anheuser Busch, но компанията има достатъчно ликвидност, за да се ориентира в кризата, смята Горхам.

В дългосрочен план той казва, че монополната позиция на компанията разходните й предимства на развитите пазари, правят компанията солидна инвестиция, а потенциалът й за генериране на "свободни парични потоци" не се оценява напълно от пазара в момента.

Според прогнозите продажбите на компанията ще паднат с 20% през първата половина на 2020-та година и само 7% през втората половина.

Morningstar има рейтинг "Купи" за акциите на пивовара и ценови таргет от 96 долара за акция. Последно книжата на компанията се търгуват при нива от близо 41 долара.

Altria Group Inc (NYSE: MO)

Altria Group е една от най-големите тютюневи компании в света, но също така е и една от най-диверсифицираните. Освен че е компанията-майка на Philip Morris USA, Altria притежава над 10% дял в Anheuser Busch, 35% дял във "vaping лидера" JUUL и 45% дял в акции на канабис компанията Cronos.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на акции, или други активи

Не купувайте акции, освен ако не планирате да ги държите поне 10 години

Не купувайте акции, освен ако не планирате да ги държите поне 10 години

Започва ли нов бичи пазар?