Най-малката държава в Близкия изток - Бахрейн ще натрупа дълг, който ще надхвърля брутния й вътрешен продукт, през 2019 г., предвижда последната икономическа прогноза на Международния валутен фонд, цитирана от Bloomberg.

Така най-малкият износител на петрол в Персийския залив ще се присъедини към Ливан, Либия и Судан като единствените страни в Близкия изток и Северна Африка с дълг, надхвърлящ 100% от брутния им вътрешен продукт.

Дългът на Бахрейн ще надхвърли 100% от БВП

Дългът на Бахрейн ще надхвърли 100% от БВП

Трицифреният дефицит е все по-вероятен, тъй като малката островна държава се нуждае от цени на нефта от над 100 долара за барел, за да балансира бюджета си.

Бахрейн е редовно подпомага финансите си, използвайки международния дългов пазар. Но през март страната бе принудена да отложи подготвяната емисия на държавни ценни книжа, тъй като инвеститорите търсеха по-висока доходност.

Новооткритото находище в Бахрейн съдържа 80 милиарда барела петрол

Новооткритото находище в Бахрейн съдържа 80 милиарда барела петрол

И между 280 и 560 милиарда кубични метра природен газ

Миналата година малката монархия бе принудена да поиска финансова помощ от своите съседи и съюзници в Персийския залив, тъй като се стремеше да попълни резервите си в чуждестранна валута и да предотврати обезценяване на паричната си единица.

През април кралството обяви, че е открило гигантски офшорни залежи на петрол, чиято разработка обаче ще му струва скъпо.