Българският технологичен холдинг "Алтерко" планира да набере нови 9 млн. лв. от Българската фондова борса (БФБ), съобщиха от компанията. Дружеството ще пусне нови 3 млн. акции при емисионна цена от 3 лв. Желаещите да участват в увеличението на капитала трябва да придобият права. Пет права дават възможност за записване на еда акция.

Предвижда се търговията с права да започне на 8 октомври и да продължи до 19 октомври 2020 г., а на 23 октомври 2020 г. - да се проведе аукционът за неупражнените права. Плановете са търговията с новите акции на БФБ да започне около 8 декември 2020 г.

"Компанията ни се развива изключително бързо, за което говорят и високите ни финансови резултати. Амбицията ни е да постигаме все по-големи успехи, а чрез иновативните ни и смели идеи да предизвикаме революция на пазара на продукти за автоматизация на дома, установявайки се като лидер в глобален мащаб. Вярваме, че увеличението на капитала ни е още една важна стъпка напред към реализирането на плановете ни за развитие през следващите няколко години", коментира Димитър Димитров, главен изпълнителен директор.

"Алтерко", позната у нас с продукти като MyKi и Shelly, си поставя цел до 2022 г. да регистрира продажби на 300 000 устройства месечно, а до 2023 г. - да достигне 1.4% пазарен дял в сектора на умните устройства в Европа и Северна Америка.

"Алтерко" планира и дебют на борсата във Франкфурт през 2023 г.

Акциите на компанията се търгуват на БФБ от края на 2016 г., като от първоначалното предлагане до края на септември цената им се е покачила със 173%. През първото полугодие на 2020 г. "Алтерко" регистрира ръст в печалбите си на консолидирана база от 283% спрямо същия период през предходната година.

"Алтерко Роботикс" показа умна камера за измерване на температура

Българска компания показа умна камера за измерване на температура

Устройството мери с точност от 0,3°C за половин секунда