Най-голямата криптовалута в света продължава да чупи рекорди, като в неделя успя да надхвърли нов връх от историческите 34 000 долара. Друг печеливш от нейното рали се оказа и Ether, който също се възползва от подема на пазара на дигитални валути.

Bitcoin успя да мине предходния си рекорд от 2017 година като скочи до 20 000 долара в средата на декември. Тогава критиците на валутата коментираха, че тя расте с нереално бързи темпове благодарение на поскъпването на златото и отслабването на долара.

В понеделник по време на ранната търговия в Азия bitcoin се търгува за 33 270 долара или малко под пика от 34 000 долара, достигнат през уикенда, показват данни на Bloomberg.

Ether от своя страна поскъпна с 12% до 1069 долара след 30 на сто ръст в неделя.

"Двигателите на ралито на криптовалутите са подкрепени от все още ниските лихвени проценти, политическата несигурност и перспективите за допълнителни държавни стимули", коментира главният стратег за търговия с акции в BTIG Джулиан Емануел.

Но експертът предупреждава, че волатилността, която е характерна за дигиталните пари, може да подкрепя както в посока на растеж, така и да доведе до рязък спад.